Izvor: RTS, 30.Sep.2022, 06:05

Svađe u gradskom prevozu, šta pojačava bes i nervozu u vožnji

Polomljena vilica i povređena ruka epilog je svađe između dva vozača čiji snimak je osvanuo na društvenim mrežama. U Tužilaštvu kažu da je ovakvih sukoba ranije bilo znatno manje. Šta pojačava bes i nervozu u vožnji?
Ne zna se razlog zbog kog su se potukli, ali takve situacije u saobraćaju više nisu retkost. Sve češće i epilozi takvih svađa završavaju na sudu.

U Beogradu je, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << registrovano oko 750.000 vozila. Gužve su neizbežne, još ako se žuri, razloga za nervozu ima. Privatni, poslovni, ljubavni problemi, sve utiče. Sve to i dekoncentriše vozača.
Kada se posvađamo u saobraćaju, rizik od saobraćajne nezgode je 15 puta veći, pokazuju podaci Asocijacije za bezbednost motociklista.
"Vi ste isključivo fokusirani na osobu sa kojom se svađate, prelazite neke metre i nemate fokus na primer na pešačkom prelazu da može biti neko dete ili da se neko prestrojava. Tada može biti opasna situacija", kaže Vladimir Jevtić iz Asocijacije za bezbednost motociklista.
U slučaju sudara, često su vozači i obračunaju. Prema krivičnom zakonu, to spada u nasilničko ponašanje. U Tužilaštvu kažu da je ovakvih sukoba ranije bilo znatno manje. Šta pojačava bes i nervozu u vožnji?
"To može da bude impulsivnije reagovanje, niži prag tolerancije, zatim ako smo bolesni, umorni ili neispavani, a mogu da budu i uslovi u saobraćaju, koji u velikim gradovima podrazumevaju jako velike gužve", kaže Jelena Mihajlović, psiholog.
Svađa oko parkinga I traženje slobodnog mesta za parkiranje utiče na vozače. Istraživanja stručnjaka su pokazala da vozač u Beogradu u toku jedne godine u proseku provede jedan i po dan tražeći parking. Početkom godine jedan muškarac je izboden nožem zbog svađe oko parkiranja.
"Na kraju se sve završi kada krene nervoza, kada krene svađa obično na jako loš način i tada biste sve dali da to vratite, međutim, najčešće nije moguće", kaže Vladimir Jevtić. 
Često ne postoji ni strpljenje ni tolerancija za one koji su tek položili vozački ispit, nedostaje im saobraćajna kultura.
U sukobima učestvuju taksisti, vozači autobusa, pa i kontrolori. Bilo je i situacija kada vozača zadrže u pritvoru.
Poslednji u nizu sukoba koji se dogodio za vikend, kada je vozač većeg automobila preprečio put vozaču manjeg i potom mu slomio vilicu, pokazuje i nešto drugo. U svakom slučaju, odmeravanje snaga na ovaj način krivično je delo za koje je određena kazna od jedne do tri godine zatvora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BES, NERVOZA, RASPRAVA I SVAĐE u gradskom prevozu su sve učestalije! Šta pojačava stepen agresivnosti tokom vožnje?

Izvor: Blic, 30.Sep.2022

Polomljena vilica i povređena ruka epilog je svađe između dva vozača čiji snimak je osvanuo na društvenim mrežama. U Tužilaštvu kažu da je ovakvih sukoba ranije bilo znatno manje. Šta pojačava bes i nervozu u vožnji?

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.