Izvor: Blic, 24.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra poslednja ovogodišnja isplata

Sutra poslednja ovogodišnja isplata

BEOGRAD - Penzioneri koji primanja dobijaju putem tekućih računa kod poslovnih banaka i 'Poštanske štedionice' prvi deo oktobarske penzije dobiće sutra, a za one kojima poštari penzije nose na kućne adrese isplata će startovati od srede, 26. decembra, saopštio je Republički fond za penzijsko invalidsko osiguranje zaposlenih Srbije.

Sa ovim čekom penzionerima sleduje povišica od 5,75 odsto u odnosu na septembarska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << primanja, pa će prosečna oktobarska penzija iznositi 5.985 dinara. Iz Fonda PIO takođe je saopšteno da će svi penzioneri prvi oktobarski ček dobiti zaključno sa 31. decembrom.

Ova isplata biće i poslednja u tekućoj godini, pa će Fond PIO u sledeću godinu ući sa jednoipomesečnim dugom prema penzionerima, budući da se decembarska penzija i inače isplaćuje u narednoj godini. Sindikat penzionera Srbije 'Nezavisnost' uputio je nedavno otvoreno pismo republičkom ministru finansija Božidaru Đeliću u kojem ga podseća na obećanja sa početka godine da će penzionerima u 2001. biti isplaćeno 12 mesečnih penzija. Tim povodom u resornom Ministarstvu za socijalna pitanja Vlade Srbije 'Blicu' je rečeno da kada se sumiraju isplate u ovoj godini dve trećine penzionera u Srbiji, odnosno njih oko 800.000, ipak će dobiti 12 mesečnih penzija. Iznoseći ovakvu računicu u ministarstvu se pozivaju na podatak da je drugi oktobarski ček za 2000. godinu 400.000 penzionera koji imaju tekuće račune dobilo poslednjeg dana prošle godine, a ostalih 800.000 isti ovaj ček primilo je prvih radnih dana januara 2001. godine. Po ovoj računici, jedna trećina penzionera završiće godinu sa 11,5, a dve trećine sa 12 mesečnih penzija.

Da podsetimo, finansijskim planom Fonda PIO za ovu godinu, na koji saglasnost daje Vlada Srbije, planirano je da se isplati 12 penzija i to za novembar i decembar prethodne godine i deset iz tekuće, 2001. godine. Budući da više definitivno nema čak ni vremena, o parama da i ne govorimo, za isplatu drugog oktobarskog čeka do kraja godine ostaje da se sa drugim oktobarskim delom penzija startuje u sledećoj godini.

Valja, međutim, reći da je planirajući svoje rashode za ovu godinu Fond PIO pošao i od činjenice da će se penzije do juna usklađivati sa kretanjem neto zarada, a od juna sa kretanjem cena na malo. To se, međutim, nije dogodilo, jer su se i posle prelaska na bruto zarade penzije usklađivale sa kretanjem neto plata zaposlenih u Republici. Sa prelaskom na bruto zarade smanjena je, međutim, stopa doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, što je rezultiralo manjim prilivom novca u kasu penzijskog fonda. Tako su sve do maja prihodi od doprinosa imali tendenciju povećanja, a već u junu ostvaren je manji prihod po ovom osnovu, i to za 20,42 odsto. Ta tendencija nastavljena je i kasnije, pa je zbog smanjenja izvornog fondovskog prihoda isplata penzija sve više dotirana iz republičkog budžeta. U nekim mesecima te dotacije premašivale su i trećinu od ukupnih sredstva neophodnih za servisiranje finansijskih obaveza prema penzionerima.

Kada se sumiraju sve isplate u ovoj godini, vidljivo je da su najstariji u Srbiji samo februar preživeli sa jednim polumesečnim čekom, što je znatan pomak nabolje u odnosu na nekoliko prethodnih godina, kada se događalo da i po dva, tri meseca dobiju samo polovinu mesečnog sledovanja. Sa neznatnim odstupanjima stabilizovala se i dinamika isplate, po pola čeka na svakih 15 dana, a nadležni redovnu isplatu penzionerskih primanja najavljuju i za sledeću godinu. R.Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.