Sutra počinju prijave za popisivače

Izvor: S media, 14.Avg.2011, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinju prijave za popisivače

Prijave za popisivače na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji počinju sutra i trajaće do 19. avgusta.U pozivu koji je objavio Republički zavod za statistiku, navodi se da kandidati moraju da budu državljani Srbije, da su stari najmanje 18 godina i da poseduju najmanje srednje obrazovanje i čitak rukopis.

Građani koji su zainteresovani da kao popisivači učestvuju u predstojećem popisu stanovništva, mogu da se prijave u opštini ili gradu u kome stanuju, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od sutra do 19. avgusta.

U pozivu koji je objavio Republički zavod za statistiku, navodi se da kandidati moraju da budu državljani Srbije, da su stari najmanje 18 godina i da poseduju najmanje srednje obrazovanje i čitak rukopis.

Uslov je i da dobro poznaju teren, odnosno naselje za koje se prijavljuju, a zainteresovani kandidati dužni su da se lično prijave u prostorijama popisne komisije, na taj način što će popuniti Prijavu za učešće u popisu.

Adrese na kojima se zainteresovani kandidati mogu prijaviti i radno vreme popisnih komisija, biće blagovremeno objavljeni na sajtu RZS-a.

Za ovaj posao predviđena je prosečna zarada od 22.000 dinara, mada će "cifra" zavisiti i od gustine i broja stanovnika zaduženog kruga za popis.

Zavod je ranije najavio da će tokom popisa stanovništva od 1. do 15. oktobra, angažovati više od 50.000 popisivača, instruktora, kontrolora i supervizora.

Na konkurs za instruktore, koji je završen, prijavilo se 29.654 građana.

Sadržajniji popis stanovništva

Popis stanovništva, koji je planiran od 1. do 15. oktobra, za razliku od prethodnih biće obuhvatniji i sadržajniji, jer će biti zastupljena i neka pitanja koja nisu postojala ranije, izjavila je ranije Tanjugu načelnik odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu Snežana Lakčević.

Lakčević je kazala da će u okviru popisa 2011. godine prvi put biti prikupljani podaci o tome da li građani imaju problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kod kuće, u školi ili na poslu usled nekog zdravstvenog problema i slično.

Osim toga, kazala je ona, biće sakupljane informacije o izvoru sredstava za život, a potom će biti prikupljani podaci o osobama koje žive u vanbračnoj zajednici, zatim i za one koji su nekada živeli u inostranstvu.

Popis će, prema njenim rečima, obuhvatiti i uobičajena pitanja poput onih da li domaćinstva poseduju računar i slično, kako bi se prikupile informacije radi kreiranja radnih politika.

Lakčević je rekla da je cilj sakupljanja informacija, osim provere koliko nas ima, da li smo stariji, obrazovanji, ekonomski snažniji i slično, i da se vidi gde se Srbija nalazi u odnosu na svet i okruženje i gde se nalazi u odnosu na poslednji popis iz 2002. godine.

Ona je podsetila da popis prvobitno bio predviđen od 1. do 15. aprila, ali da je u skladu sa izmenama zakona o popisu stanovništva i usled nedostataka finansijskih sredstava odložen za šest meseci.

Lakčević je kazala da će biti formirane i 164 popisne komisije sa oko 1.000 članova, a oni će raditi na informisanju građana i brinuti se o adekvatnom prikupljanja podataka.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 30 dana nakon završetka terenskog rada, posle čega će se obrađivati rezultati koji će konačno biti objavljeni u septembru 2012. godine.

Lakčević je podsetila da popis ne podrazumeva sagledavanje imovinskog stanja već samo obuhvata popis stanova, odnosno domaćinstva gde se građani zateknu u trenutku popisa.

-Podaci su tajni i služe isključivo u statističke svrhe, a građani će samo morati da kažu podatke za onaj stan ili zemljište na kome trenutno žive- kazala je ona.

Popis kao prilika za posao

Popis stanovništva od 1. oktobra

Antić: Grade ime na antisrpstvu

Lakčević je navela i da će ovogodišnji popis poslužiti i za identifikovanje domaćinstava koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kako bi se prikupili osnovni podaci za veliki popis poljoprivrede koji je planiran 2012. godine.

Prvi popis stanovništva u Srbiji

Prvi popis stanovništva na tlu tadašnje Srbije sproveden je daleke 1834. godine i od tada je do 2002. godine, kada je obavljen i poslednji, sprovedeno više popisa, pogotovu u 19. veku.

Tako je od Drugog svetskog rata, do 2002. sprovedeno sedam popisa, a naredni koji će biti obavljen ove godine biće osmi po redu od tada.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Prijave za popisivače stanovništva

Izvor: Studio B, 14.Avg.2011

Građani koji su zainteresovani da kao popisivači učestvuju u predstojećem popisu stanovništva, mogu od sutra do 19. avgusta da se prijave u opštini ili gradu u kome stanuju...U pozivu koji je objavio Republički zavod za statistiku, navodi se da kandidati moraju da budu državljani Srbije, da su...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.