Izvor: B92, 07.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra miting solidarnosti

Beograd -- Sutra od 14 časova, na beogradskom Trgu republike, nevladina organizacija Žene u crnom organizovaće Miting soladarnosti.

Žene u crnom pozvale su danas građane da im se, u crnini i ćutanju, pridruže u ponedeljak u akciji međunarodne solidarnosti sa zahtevima da se pronađu i kazne nalogodavci i ubice ruske novinarke Ane Politikovske i da se oslobodi opoziciona liderka Burme Aung San Su Ći.

Žene u crnom u saopštenju podsećaju da je pre godinu dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispred ulaza zgrade u kojoj je živela, u centru Moskve ubijena jedna od vodećih ruskih novinarki Ana Politikovska.

Velika i oštra kritičarka represivnog državnog aparata predsednika Vladimira Putina i rata u Čečeniji.

"Bio je to rat protiv civila", tvrdila je Ana Politkovaska čije ubice nisu pronađene.

Žene u crnom ocenjuju da ubistvo novinarke predstavlja ključni trenutak kojim je Putinova Rusija nastavila sa represivnim i totalitarnim režimom.

Žene u crninom su saopštile da se solidarišu sa ruskim pacifistkinjama i antinacionalističkim aktivistkinjama, kao i sa čečenskim mirovnim pokretom.

U saopštenju se ističe da se vojna hunta u Burmi brutalno obračunava sa učesnicima mirnih demonstracije koje su predvodili budistički monasi.

Žene u crnom podsećaju da je nekadašnja državna zajednica Srbije i Crne Gore uprkos sankcijama EU i SAD izvozila oružje Mjanmaru.

Ova organizacija traži od vojnih vlasti u Burmi da se povuče sa vlasti i da poštuje izbornu volju građankna iskazanu na izborima 1992. kada je pobedila Aung San Su Ći.

Takođe traži od vojnih vlasti u Mjanmaru, da hitno i bezuslovno puštanje na slobodu opozicione liderke Aung San Su Ći.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.