Sutra iz Beograda po redu letenja

Izvor: B92, Beta, 21.Apr.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra iz Beograda po redu letenja

Beograd -- Jedna od mogućnosti da neki od 220.000 mladih do 30 godina nađu posao je tradicionalna manifestacija "Dan karijere", koja za cilj ima smanjenje nezaposlenosti.

Ova manifestacija svake godine na sajmu okuplja veliki broj kompanija, koje su spremne da zapošljavaju mlade kadrove. Na dvodnevnom sajmu zapošljavanja u Beogradu 40-ak vrhunskih srpskih kompanija predstavilo je svoje programe i ponudilo oko 1.000 radnih mesta.

Odaziv mladih bio je veliki, a oni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su zadovljili kriterijume i koji su imali malo sreće dobili su priliku da dobiju posao. U razgovoru sa predstavnicima nekih kompanija nam je rečeno da one od mladih očekuju fakultetsko obrazovanje i angažovanost, a za uzvrat nude dodatno usavršavanje, praksu, volontiranje, ili čak stalan posao.

Zahtevi kompanije su uglavnom isti:

Fakultetski obrazovane uglavnom. Traži se veliki broj mladih. Ono što želimo od njih je da su proaktivni, da žele da unaprede, ne samo sebe već i društvo. Ako se neko učini dobar kontaktiraće ga. Ne treba dolaziti ovde, ubeđeni da ćete naći odmah posao, već možete da dobijete praksu, a i zaposlenje kasnije. Da se angažuju, da šire svoja znanja, da komuniciraju.

Većina onih koji su ostavili biografije na štandovima kompanija kaže da su prvenstveno zainteresovani za posao u struci, ali isto tako ne bi imali ništa protiv da prihvate bilo koji drugi posao. U toku trajanja sajma organizovane su i interaktivne radionice od strane kompanija koje zapošljavaju mlade kadrove. Zato je vrlo bitno da se mladi pre dolaska na štand kompanije u kojoj bi voleli da se zaposle, detaljnije informišu o njoj i ispravno napišu CV, kaže Zorana Drobnjak iz organizacije sajma.

"Mladi su dosta neinformisani. Jako je bitno da pre nego što krenu na sajam zapošljavanja da tom procesu traženja posla se posvete. I oni ako žele da se zaposle u nekoj kompaniji treba da se dettaljnije o njoj raspitaju. Jako je bitno da kada dođu na njihov štand budu malo informisani, da pokažu da su drugačiji od drugih. Kompanije, takođe kažu da u CV-ju što napišu mladi nekad ne znaju da opravdaju na intervjuu. Tako da treba da napišu ono što je tačno. I jako je bitno da u CV-ju postoji neka praksa, a ne samo završen fakultet, već treba da pokažu da su se još negde dokazali”, kaže Drobnjak.

Jedna od novina ovogodišnjeg sajma jeste zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Organizatori kažu da je ovo jedinstvena prilika za njih, jer među njima ima mnogo perspektivnih I kreativnih ljudi koji zaslužuju priliku kako bi došli do željenog posla.

Sajam zapošljavanja završio se juče u Beogradu, a krajem ovog i početkom narednog meseca kompanije će moći svoje programe da predstave i u Novom Sadu i Nišu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.