Šutanovac uveren u bezbednost aeromitinga

Izvor: Politika, Tanjug, 11.Sep.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac uveren u bezbednost aeromitinga

Sutra se u Beogradu održava do sada najveća manifestacija, na kojem učestvuju vojni piloti iz 15 zemalja

Kako bi dao podršku ljudima koji su se mesecima spremali za veliki aeromiting i koji danonoćno bde nad srpskim nebom, radeći gotovo izvesno najteži posao u Vojsci Srbije, ministar odbrane Dragan Šutanovac je na jučerašnju konferenciju za novinare na aerodromu Batajnica, došao avionom G-4. Pošto je major Zoran Erkić ugasio motore „supergaleba”, Šutanovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je naglasio da je potpuno uveren u bezbednost leta svih pilota i letelica Vojske Srbije.

– Ubeđen sam da će sutra, na najvećem do sada aeromitingu u Beogradu, sve proći kao što je i ovaj let prošao, potpuno bezbedno i kvalitetno. Praktično sve što bi u nekom budućem vremenu moglo da zadovolji potrebe sistema odbrane Srbije biće prikazano sutra – rekao je ministar i pozvao sve građane da dođu na vreme i uživaju. On je ocenio da bi uz izgradnju objekata za carinu i policiju, aerodrom u Batajnici vrlo brzo mogao da se stavi i u civilnu funkciju, kao što je planirano i za aerodrom u Lađevcima kod Kraljeva.

Tokom konferencije za novinare, kojoj su prisustvovali svi piloti VS koji će učestvovati na aeromitingu, brigadni general Ranko Živak, komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, rekao je da su se organizatori manifestacije držali najstrožih i najvažnijih standarda koji definišu učešće i organizaciju aeromitinga. S obzirom na to da je reč o jako dinamičnoj aktivnosti uz učešće velikog broja stranih vazduhoplova i sa mnogobrojnom publikom, definisani su zabranjeni sektori, mere bezbednosti i minimalna udaljenost od publike tokom izvođenja programa.

– Očekujemo predstavnike vazduhoplovstva 15 zemalja. U statičkom delu izložbe, na velikoj stajanci, videćete više od 40 vazduhoplova. Pored naše avijacije, koja će izvesti jedan zaista dobar program, zvezde nastupa biće svakako Mađari sa avionom JAS-39 („gripen”). U statičkom delu to će biti „jurofajter tajfun”, vazduhoplov novije generacije – najavio je pukovnik Sreto Malinović, direktor aeromitinga.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Jeftić rekao je da su najskuplji radovi na aerodromu bili – novi kontrolni toranj, asfaltne površine i piste... O konačnoj ceni održavanja aeromitinga govoriće se kad se manifestacija završi. Dosta su pomogli i donatori.

– Toranj je investicija Agencije za kontrolu leta, urađen za rekordnih mesec i po dana. To je možda primer kako gledamo na rad firmi „sa strane”, koje bi gradile nešto što je nama potrebno – kazao je Jeftić.

T. Bojković

[objavljeno: 12/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.