Šutanovac: Srbija dobija savremeni sistem odbrane

Izvor: Politika, 01.Okt.2010, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Srbija dobija savremeni sistem odbrane

BEOGRAD – Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je Tanjugu, povodom odluke Vlade o obustavi obaveze služenja vojnog roka od 1. januara 2011. da Srbija dobija savremeni odbrambeni sistem sa profesionalnom vojskom.

„Nakon deset godina jedno od najvećih obećanja DOS- a se konačno materijalizuje i Srbija dobija savremeni odbrambeni sistem u kome će Vojska Srbije biti potpuno preofesionalizovana i standardizovana po najboljim svetskim standardima a u odnosu na izazove rizike i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pretnje koji ugrožavaju bezbednost građana”, rekao je on.

Ministar odbrane je istakao da se danas Srbija „svrstava u onaj red zemalja koji imaju savremenu, modernu, jaku i brzu vojsku”.

„Želeo bih da čestitam svima koji su u tome učestvovali od ministara koji su bili pre mene do današnjeg kolegijuma koji je to uradio u poslednje dve godine”, rekao je on.

„Činjenica da smo u poslednje dve godine uspeli da poboljšamo status pripadnika Vojske Srbije i da povećamo poverenje među građanima nas je ohrabrila da ovaj posao završimo i pre roka”, rekao je Šutanovac.

On je naglasio da je to urađeno „imajući u vidu da smo već u septembru imali odziv od preko 98 odsto (regruta za služenje vojnog roka) što je pre nekoliko godina bilo nezamislivo”.

„Duboko verujemo da će u sledećim godinama takođe biti veoma visok nivo onih koji žele da dobrovoljno služe vojni rok i da na taj način steknu određena znanja i veštine koje ne mogu u civilstvu”, rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je dodao i da je kadrovskim planom definisano da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju 36.000 pripadnika kao i još dve hiljade onih koji će biti na dobrovoljno služenju vojnog roka.

Na taj broj dodaju se i polaznici Vojne akademije kojih je nešto manje od hiljadu kao i određeni broj pripadnika vojnih i vojno-dohodovnih ustanova koje funkcionišu u sistemu odbrane, rekao je on.

Vlada Srbije juče je donela Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka kojom je predviđeno da od 1. januara 2011. na služenje vojnog roka budu upućivani samo oni koji to žele.

Vlada je donela Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka i uputila je Narodnoj Skupštini na razmatranje, saopšteno je posle sednici vlade.

Obaveza služenja vojnog roka u Vojsci Srbije obustavlja se odsluženjem vojnog roka poslednje partije vojnika upućene u 2010. godini, navodi se u saopštenju.

Precizira se da se to odnosi i na regrute koji su zamenili služenje vojnog roka civilnom službom.

Od 1. januara 2011. godine, na služenje vojnog roka biće upućivani samo oni koji to dobrovoljno budu želeli.

Ministarstvo odbrane je 17. septembra, promocijom spotova „Budi profesionalac” zvanično započelo kampanju za završetak profesionalizacije naših oružanih snaga.

Okončanjem tog procesa, od iduće godine, Srbija će dobiti efikasne i moderne oružne snage, koje su po svim međunarodnim iskustvima, mnogo efikasnija i racionalnija od vojski koje se popunjavaju putem regrutnih kontigenata.

Tanjug

objavljeno: 01/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.