Izvor: B92, 28.Dec.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Profesionalizacija 2011.

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac očekuje da će proces profesionalizacije Vojske Srbije biti završen 2011. godine.

Moje je duboko ubeđenje da i sa ovakvim budžetom imamo mogućnost da završimo proces profesionalizacije Vojske Srbije, izjavio je Šutanovac i dodao da je Srbija u regionu jugoistočne Evrope postala najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme.

"Naša je želja da od 2011. godine mladići u Srbiji ne moraju više da strahuju da li će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << morati da služe vojni rok ili ne", rekao je Šutanovac u intervjuu za Međunarodni radio Srbija.

On je rekao da će biti ostavljena mogućnost mladićima koji žele da služe vojni rok i koji žele da za određene specijalnosti dobiju sertifikat, da dobiju sertifikat Vojske Srbije o završenoj obuci.

"Mi ne smanjujemo brojno stanje, mi smanjujemo operativne, a povećavamo personalne troškove, zato što se plate isplaćuju sa našeg računa, ali smo duboko ubeđeni da će u konačnom računu profesionalna vojska imati možda malo veći trošak od postojeće, ali će biti mnogo operativnija i efikasnija", objasnio je Šutanovac.

On je rekao da se Srbija vratila "na velika vrata" na tržišta onih zemalja gde je bivša Jugoslavija plasirala svoje proizvode namenske industrije.

"Želja nam je da izvoz uvećamo tri puta i da dostignemo prvu milijardu, ali teško je to predvideti, jer mi ne možemo da diktiramo tempo i predvidimo međunarodne tokove", dodao je Šutanovac.

Kao prioritet za 2010. godinu, Šutanovac je naveo konverziju vojnog aerodroma Lađevci, kod Kraljeva, u civilni.

"Njemu gravitira oko dva miliona građana Srbije... Ukoliko ispoštujemo rokove koje smo zacrtali, verovatno ćemo već u toku leta imati prve čarter letove, kojima će građani moći da putuju na more u Tursku. To je veliki doprinos razvoju celokupnog regiona i privrede", zaključio je Šutanovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.