Šutanovac: Podržavamo amnestiju

Izvor: B92, Tanjug, 23.Dec.2009, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Podržavamo amnestiju

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovavc kaže da je ministarstvo podržalo ideju da se amnestiraju oni koji nisu ispunili svoje obaveze za služenje vojnog roka.

"Idemo u pravcu profesionalizacije vojske, a smanjujemo i regrutni kontingent i nije sporno da sve te ljude, ako bi došli da služe vojsku, ne bismo mogli da prihvatimo", rekao je Šutanovac.

Vlada Srbije usvojila je 17. decembra Predlog zakona o amnestiji osoba za koje postoji osnovana sumnja da su od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 18. aprila 2006. do dana stupanja na snagu tog zakona učinile krivično delo izbegavanja vojne obaveze.

Po preporuci republičkog javnog tužilaštva, policija od juče neće hapsiti ni zadržavati mladiće iz dijaspore na granici pri dolasku u Srbiju, koji su zbog odsustva iz zemlje postali učinioci krivičnih dela koja se odnose na vojnu obavezu.

Republičko javno tužilaštvo dalo je preporuku policiji i sudu da se ti vojni obveznici ne lišavaju slobode, odnosno da im se ne određuje pritvor imajući u vidu odredbe Predloga zakona o amnestiji koji je u skupštinskoj proceduri i čeka usvajanje po hitnom postupku.

Šutanovac kaže da ne dolazi u obzir bilo kakvo ustupanje, bez nadoknade, zemljišta Vojske Srbije za gradnju stanova.

On je rekao da "nema nikakvo pravo da bilo šta ustupa", ali da je ubeđen da će ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja izneti ponudu adekvatnu za obe strane.

"Imamo velike potrebe za stambenim prostorom i mislim da ćemo doći do adekvatnog dogovora", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je dodao "da postoji ideja" nekih lokalnih samouprava da se na račun imovine Vojske Srbije prave stanove bez nadoknade, "što ne dolazi u obzir".

Ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je početkom decembra da se priprema više podzakonskih akata koji bi omogućili eventualno pretvaranje vojnog zemljišta u građevinsko.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.