Šutanovac: Neće biti otkupa služenja vojnog roka

Izvor: Blic, Tanjug, 02.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Neće biti otkupa služenja vojnog roka

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je ideja o otkupu služenja vojnog roka "uvek zanimljiva", ali i neostvariva zbog ustavnih ograničenja.



Šutanovac je u Skupštini Srbije rekao da bi oni koji imaju novca platili da ne služe vojsku, ali da bi to bilo neizvodljivo jer ustav svim građanima garantuje jednakost.

On je ponovio da se proses profesionalizacije Vojske Srbije, koji je započet 2003. godine, sprovodi i u uslovima ekonomske krize, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dodajući da očekuje da će biti završen do kraja 2010. godine ili nekoliko meseci kasnije. Šutanovac je dodao da ne može da obeća da će profesionalizacija vojske biti završena do kraja 2010. godine jer to sada, kako je objasnio, ne zavisi od sistema odbrane već od finansijskih sredstava.

Ministar je istakao da se na konkurs za prijem 2.500 profesionalnih vojnika prijavilo između 6.500 i 7.000 kandidata, izražavajući zadovoljstvo velikim odzivom. Prema njegovim rečima, i to pokazuje pozitivan trend u povećanju ugleda Vojske Srbije, kao i povećan odziv kandidata za upis na Vojnu akademiju i u Vojnu gimnaziju.

U skupštinskoj raspravi poslanik SPO-a Aleksandar Čotrić pohvalio je sprovedenu reformu sistema odbrane i pitao ministra Šutanovca kada će na dnevni red parlamenta stići zakoni kojima se precizno definiše rad vojnih službi bezbednosti - Vojno-bezbednosne agencije i Vojno-obaveštajne agencije. Šutanovac je naveo da će u nedeljama koje su pred nama nacrt tog pravnog akta biti upućen Vladi Srbije i da će potom o njemu raspravljati parlament.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šutanovac: Nema otkupa vojnog roka

Izvor: B92, 02.Jun.2009

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je ideja o otkupu služenja vojnog roka "uvek zanimljiva", ali i neostvariva zbog ustavnih ograničenja... Šutanovac je u Skupštini Srbije rekao da bi oni koji imaju novca platili da ne služe vojsku, ali da bi to bilo neizvodljivo jer ustav...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.