Izvor: B92, 18.Mar.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Moderno vojno školstvo

Beograd -- Moderna vojska jedan je od osnovnih stubova svih razvijenih zemalja, a moderno školstvo je preduslov moderne vojske, poručio je ministar Dragan Šutanovac.

On je, povodom Dana Vojne akademje i Dana vojnog školstva, ukazao na to da se ubrzano radi na međunarodnoj vojnoj saradnji. Najbolji pokazatelj vraćanja ugleda vojsci, prema rečima ministra, jeste činjenica da je interesovanje za upis na Vojnu akademiju u 2008. godini bilo deset puta veće nego 2006, a tri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puta veće nego 2007. godine.

"U planu je pristupanje Vojne akademije konzorcijumu vojnih akademija, čime će se međunarodna saradnja podići na viši nivo i obezbediti školovanje naših oficira prema svetskim standardima za angažovanje u operacijama očuvanja mira u svetu", najavio je ministar odbrane.

"Jedan od najznačajnijih ciljeva koje smo ostvarili tokom prošle godine jeste vraćanje kako poverenja u vojsku Srbije, tako i ugleda vojnoj profesiji. Da smo uspeli u ostvarenju ciljeva, najbolje govori interesovanje mladih za vojno školovanje", ocenio je Šutanovac.

"Mislim da tim činom akreditacije Vojne akademije značajno će biti promenjena i mesto i uloga Vojne akademije i uopšte vojnog obrazovanja, a sve sa željom i sa ciljem koje smo postavili sa Ministarstvom odbrane i sa ministrom, pre svega integracija vojnog i civilnog obrazovanja, ovde u Srbiji, a drugi cilj je integracija u regionu, Evropi i svetu, a treći cilj jeste očuvanje duge i bogate tradicije vojnog školstva u Srbiji", kazao je načelnik Vojne akademije Vidosav Kovačević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.