Šutanovac: Kriza usporila modernizaciju vojske

Izvor: Blic, Tanjug, 12.Jul.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Kriza usporila modernizaciju vojske

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je pripremljen set zakona za reformu sistema odbrane, ali da je ekonomska kriza usporila proces modernizacije Vojske.



„Ekonomska kriza ugrožava sistem odbrane i ceo sistem bezbednosti, jer ne možete sprovoditi modernizaciju i reforme sistema ukoliko nemate adekvatna sredstva. Mi smo, pri tome, jedina vojska na prostoru Evrope koja je imala tu nesreću da se 1999. godine sukobi sa NATO i da se, praktično, od tada još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nismo 'oporavili’ u meri u kojoj je to neophodno", ocenio je on. Šutanovac smatra da je i u uslovima krize njegov resor uradio veliki posao u oblasti strateških dokumenata, da je pripremio nove zakone neophodne za reformu sistema, uključujući u to i novi zakon o Vojnoobaveštajnoj i Vojnobezbednosnoj agenciji, čijim će se konačnim usvajanjem u skupštini zaokružiti zakonodavna reforma. „U ovom trenutku ne postoji adekvatna kontrola rada VOA i VBA. Praktično, radimo po sistemu poverenja. To poverenje je nekada na višem, nekada na nižem nivou, ali trenutno ne postoji nijedan način, nijedan instrument koji bi ministar mogao da upotrebi kako bi došao do saznanja šta se zaista dešava u tim službama", rekao je Šutanovac. On ocenjuje da su prva reagovanja na predloge zakona o radu VOA i VBA „više nego dobra".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.