Izvor: B92, 29.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret kosovskih i srpskih novinara

Beograd -- Mediji sa Kosova i Srbije treba da uspostave saradnju kako bi građani bili bolje informisani o događajima u drugoj sredini.

To su zaključili učesnici skupa "Dijalog medija Beograd-Priština". Na sastanku u hotelu Park u Beogradu, koji su organizovale nevladine organizacije - beogradski Centar za regionalizam, prištinsko društvo "Majka Tereza" i OEBS, okupili su se novinari i urednici više prištinskih i beogradskih medija koji su predložili nekoliko mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za saradnju i razmenu informacija.

Direktor društva "Majka Tereza" Zef Šalja pozvao je učesnike da prijave zajedničke projekte za koje će uskoro biti raspisan tender. Potrebno je da projekat zajednički realizuju barem po jedna medijska kuća iz Srbije i sa Kosova, a poželjno je da bude uključeno i više medija.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov i Zef Šalja iz društva "Majka Tereza" ukazali su na potrebu da javnost u Srbiji bude bolje informisana o događajima na Kosovu i obratno. Šalja je rekao da mediji mogu odigrati važnu ulogu u realnom predstavljanju procesa implementacije standarda demokratskog društva na Kosovu i doprineti stvaranju uslova za povratak raseljenih, koji je takođe jedan od standarda.

Popov je kazao da desetak novinara s Kosova, koji su izrazili želju da učestvuju u razgovorima s kolegama iz Srbije, koji se prvi put održavaju u Beogradu, nisu došli jer poseduju samo UNMIK-ove isprave, pa je postojala mogućnost da im MUP Srbije ne dozvoli da predju administrativnu liniju. Međutim, Šalja smatra da mediji mogu pomoći i u rešavanju tog problema, koji znatno ometa saradnju Prištine i Beograda, jer građani Kosova koji poseduju UNMIK-ova dokumenta imaju problema samo u Srbiji, dok u ostale zemlje regiona mogu slobodno da putuju.

Popov i Šalja su se složili da je zajednički cilj Kosova i cele Srbije - pridruživanje ujedinjenoj Evropi. Šalja je pozvao prisutne novinare da "barem sa ovog skupa izveštavaju realno i bez straha od vlasti" i doprinesu da informacije iz Srbije na Kosovo, i sa Kosova u Srbiju, više ne stižu "prepolovljene" zbog "cenzure u državnim medijima".

Glavni urednik informativnog programa Radiotelevizije Kosova Afrodita Rušiti i glavni i odgovorni urednik beogradske B92 Veran Matić predložili su da se organizuje razmena programa i da se u Srbiji i na Kosovu uspostave punktovi za razmenu i slanje priloga.

Esin Muzbeg iz Radio Prizrena, koji emituje program na četiri jezika - turskom, albanskom, srpskom/bosanskom i romskom - rekao je da je i njegova kuća otvorena za saradnju na lokalnom nivou, dok je direktorka Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo Jeta Džara izrazila žaljenje što je "u poslednjih godinu dana organizovano mnogo ovakvih skupova, koji nisu dali nikakve konkretne rezultate".

Novinska agencija Beta predstavila je na ovom sastanku prvi albansko-srpski internet forum za razmenu mišljenja koji zajednički radi sa prištinskom agencijom Kosovalajv i koji je trenutno jedini medijski projekt koji zajedno realizuju medijske kuće sa Kosova i iz Srbije.

Urednica Televizije Kragujevac Gordana Mitrović kazala je da su novinari lokalnih medija imali mnoštvo prilika da odu na obuku u Beograd i inostranstvo, pa je upitala zašto se profesionalni kursevi ne bi organizovali i u Prištini. "Dok ne odemo tamo sa konkretnim zadatkom, sve ostaje na nivou verbalnih kontakata", kazala je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.