Suspenzija sa nastave zbog nasilja nad nastavnicima

Izvor: Danas, 14.Jul.2015, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspenzija sa nastave zbog nasilja nad nastavnicima

- Psovanje, vređanje, pretnje, a neretko i fizički obračuni učenika sa nastavnicima svakodnevna su pojava u srednjim stručnim školama, a za nasilje se najčešće saznaje putem društvenih mreža i video-snimaka koje đaci postavljaju na internet. Forum srednjih stručnih škola Beograda traži da se u izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predvide mere zaštite zaposlenih u školama, odnosno da se uvede mogućnost suspenzije učenika sa nastave na određeno vreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u slučaju da načini težu povredu svojih dužnosti, a posebno ako se ponaša agresivno prema nastavnicima.

Predsednik Foruma Milorad Antić kaže za Danas da je situacija u školama, posebno srednjim stručnim, veoma teška, jer nastavnici služe "za odstrel", a pritom nemaju podršku ni direktora, niti nadležnih institucija.

On ističe da su nastavnici najviše izloženi verbalnom nasilju u situacijama kada opomenu učenike da ne koriste mobilne telefone na času, prilikom odgovaranja i ocenjivanja, pa čak i kada ne dozvoljavaju đacima da zbog kašnjenja prisustvuju času. Među onima koji prave incidente prednjače deca iz rasturenih porodica, oni koji žive kod staratelja i učenici koji rade po individualnom obrazovnom planu. Antić navodi da su nasilju podjednako izloženi i nastavnici i nastavnice, te da se "devojčice ponašaju bahatije od dečaka".

- Nastavnici su pritisnuti obavezom da na času moraju održati red i disciplinu, dok su im ruke u potpunosti vezane postojećim zakonskim ograničenjima. Ukoliko ne može da održi disciplinu, biva proglašen nesposobnim, bez psihičke snage i autoriteta. Ako pribegne i najmanjoj sankciji, bilo da je to udaljavanje problematičnog učenika sa časa, povišen ton ili samoodbrana, nastavnik se suočava sa gotovo sigurnim disciplinskim postupkom i mogućnošću da ostane bez posla. Jer učenici su uvek na strani svojih drugova, pa ispada da je nastavnik koji pokuša da potraži zaštitu sam sebe proglasio krivcem - navodi Antić.

On dodaje da su postojeće disciplinske mere prema učenicima neefikasne, jer "niko nikad nije bio isključen iz škole zbog verbalnog ili fizičkog napada na nastavnike".

Za težu povredu dužnosti đaci, kako kaže, uglavnom dobijaju ukor nastavničkog veća ili direktora, što povlači smanjenje ocene iz vladanja.

- Zbog toga smatramo da bi uvođenje mere suspenzije, odnosno udaljavanja sa nastave bila jedna od mogućih strategija koja treba da ostavi vreme da učenik razmisli o svom ponašanju i da preuzme odgovornost za svoje postupke. Kraću suspenziju do pet dana učenik bi mogao dobiti za agresivno i neprijateljsko ponašanje prema nastavnicima i ostalim zaposlenima. Za uporno loše ponašanje, odbijanje pravila školske discipline, pretnje nastavnicima, oduzimanje prava drugima da uče i rade, učenik bi mogao dobiti suspenziju do 20 dana. Škola bi bila u obavezi da napravi plan po kojem će on sam savladati propušteno gradivo i o tome bi pismeno obaveštavala roditelja - kaže Antić, napominjući da takvo rešenje postoji u Kanadi, Španiji, Velikoj Britanici, Danskoj i Holandiji...

Forum se zalaže da se u predstojećim izmenama zakona precizira i ubrza postupak izricanja vaspitno-disciplinskih mera, kao i da se insistira na tome da je direktor škole odgovoran za bezbednost svojih zaposlenih i dužan da štiti njihovu ličnost i integritet. Ove predloge taj sindikat će uputili svim poslaničkim grupama u republičkom parlamentu, koji bi uskoro trebalo da raspravlja o izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Istraživanje potvrđuje školsku praksu

Istraživanje urađeno u okviru projekta "Škola bez nasilja" pokazalo je da nasilje učenika nad nastavnicima nije retka pojava. Polovina ispitanih starijih učenika osnovne škole je bar nekad tokom školske godine bila svedok verbalnog nasilja prema nastavniku, a svaki deseti i fizičkog napada. Potvrdu daju i odgovori odraslih: svaki peti nastavnik se osetio ugrožen pretnjama učenika. Više od dve trećine zaposlenih procenjuje da je verbalno nasilje učenika prema nastavnicima problem u njihovoj školi, a trećina da je problem i fizičko nasilje. Treba imati na umu da je istraživanje rađeno samo u osnovnim školama.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Ozakonjeno nasilje

Izvor: Danas, 15.Jul.2015, 18:32

U poplavi medijskih napisa o vršnjačkom nasilju moglo bi se zaključiti da su slučajevi nasilja učenika nad nastavnicima retka pojava u našim školama. Ipak, školska praksa i malobrojna istraživanja ukazuju da su napadi na nastavnike poprimili alarmantne razmere. Vređanje, pretnje, psovke, pljuvanje,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.