Suša obrala kukuruz u Sremu

Izvor: Politika, 08.Avg.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša obrala kukuruz u Sremu

Prve procene štete u četiri sremske opštine iznose oko 12 milijardi dinara

Sremska Mitrovica – Štete od suše u četiri sremske opštine, gde su završene procene, iznose oko 12 milijardi dinara i predstavljaju više od 60 odsto bruto nacionalnog dohotka ovih opština. Na području Sremske Mitrovice procenjene štete na usevima – kukuruzu, soji, repi i suncokretu, na nešto više od 53.000 hektara – iznose 4,5 milijardi dinara, u Inđiji 3,2 milijarde, Rumi tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << milijarde i Irigu 1,3 milijarde dinara. U preostale tri opštine Šidu, Staroj Pazovi i Pećincima, gde komisije još nisu završile rad, očekuje se slična situacija, pa bi ukupna šteta na području regiona Srema mogla premašiti i 18 milijardi dinara.

Najveća šteta je na kukuruzu, a on u Sremu ove godine zauzima 128.775 hektara. Na gotovo više od polovine parcela pod ovom kulturom neće biti berbe, a prinosi, umesto prosečnih deset tona po hektaru, neće biti veći od 1,5 tona. Ni soja nije izdržala sušu, na 24.318 hektara gotovo da i neće biti žetve, jer je u vreme cvetanja udarila suša i zaustavila formiranje ploda.

– Šteta od 4,5 milijardi dinara je procenjena pre tri dana, a već danas, posle nesnosnih vrućina, ona je veća za više od pola milijarde dinara. Mnogi seljaci neće ni brati kukuruz, jer će cena kombajniranja biti veća od vrednosti kukuruza sa tih parcela – kaže Živan Papić, predsednik komisije za procenu šteta u Sremskoj Mitrovici.

U inđijskoj opštini pored kukuruza, soje i šećerne repe, desetkovan je i prinos proizvođača duvana, a veliko je pitanje da li će, zbog vrućina koje još traju, opstati i voće – vinogradi i jabuke.

– Tamo gde je prošle godine prinos kukuruza bio i do 14 tona po hektaru, ove godine teško da će se ubrati dve tone, a o štetama u povrtnjacima da se i ne govori. Mislim da se ova šteta ne može sanirati, jer pored otpisa svih obaveza seljacima bi ove godine trebalo pomoći i iz robnih rezervi, kako bi mogli da nastave započeti ciklus tova svinja i junadi, ali i spase farme mlečnih krava, da ih seljaci, zbog nestašice stočne hrane ne prodaju – naglašava Srpko Medenica, predsednik komisije u opštini Inđija.

Pijace najbolje pokazuju kakva kriza je zahvatila selo. Kilogram starog kukuruza se plaća 35 dinara, mada nema velike ponude. Što se stočne hrane tiče, cena je otišla nebu pod oblake, pa cena sojine sačme umesto 40 iznosi 95 dinara.

– Ljudi se već rešavaju stoke, jer neće imati stočne hrane. Najteže će biti proizvođačima mleka, jer obnova stada krava muzara traje i po dve-tri godine. Znam proizvođače u Laćarku koji traže načina da se reše po 1.000 tovnih svinja, a od mlekarskih farmi u selu su ostale samo tri, i to sa smanjenim brojem muznih krava. Nama ne treba finansijska pomoć, treba nam pomoć u proizvodima, da se zaustavi skok cena, a da koliko-toliko snabdemo tržište. U stvari, dobro bi nam došla pozajmica kukuruza i soje, a da to vratimo u sledećoj žetvi ili u tovljenicima – kaže poljoprivrednik Stevan Umetić, iz sela Laćarka kod Sremske Mitrovice.

J. Slatinac

objavljeno: 09.08.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U Kikindi zbog suše proglašena vanredna situacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2012, 14:25

KIKINDA -..Usled elementarne nepogode, višemesečne suše, na teritoriji opštine Kikinda proglašena je vanredna situacija, objavljeno je na sajtu te opštine...Odluku je donelo Opštinsko veće, na preporuku Komisije za procenu štete od elementarne nepogode - suše...Komisija je konstatovala da je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.