Superbakterija iz Crne Gore?

Izvor: Press, 15.Avg.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Superbakterija iz Crne Gore?

Šef odeljenja mikrobiologije na Univerzitetu u belgijskom gradu Luvenu Jurij Glupčinski izjavio je da nije siguran da li je pacijent koji je lečen od infekcije superbakterijom zaražen u Crnoj Gori
- Postoji u najmanju ruku sumnja da je taj pacijent zaražen tokom boravka u Crnoj Gori - kazao je Glupčinksi podgoričkoj televiziji In.
Crnogorsko ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da nema podatak o osobi koja je navodno u Crnoj Gori >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zaražena superbakterijom NDM-1, a koja je kasnije izlečena u Belgiji. Glupčinski je pre toga rekao da je kod tog pacijenta koji je crnogorskog porekla izolovan enzim NDM-1, koji proizvodi superbakteriju.
On je kazao da ima informaciju da je ta osoba imala udes u Crnoj Gori, gde je kratko vreme bila lečena, a da je potom prebačena u bolnicu u Luvenu, u Belgiji.
- Ozdravljenju tog pacijenta pomoglo je to što, iako je bio izložen bakteriji, kod njega nije došlo do većeg širenja infekcije - objasnio je Glupčinski, koji tvrdi da su glavna žarišta superbakterije Indija i Pakistan, a u Evropi Velika Britanija. Zato je crnogorsko poreklo pacijenta za nas bilo veliko iznenađenje, jer nismo čuli ništa o postojanju te bakterije u Crnoj Gori - naveo je on, naglašavajući da superbakterija ne predstavlja opasnost za zdrave ljude, već samo za hronične bolesnike.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.