Izvor: Politika, 03.Sep.2014, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnje u štetnost narukvica bez dokaza

Teorijski, da bi neko dobio rak jedući gumice, morao bi da se njima hrani u ogromnim količinama duži period i da ima genetske predispozicije za razvoj bolesti

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja obavlja dodatnu proveru gumica za pravljenje narukvica na našem tržištu, posle informacija da postoji mogućnost da su one kancerogene, a rezultati provere biće uskoro saopšteni. U ovoj instituciji ističu da građani ne treba da paniče jer su sve pošiljke gumica za narukvice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje su stigle u Srbiju zdravstveno ispravne i da dosadašnja ispitivanja nisu pokazala prisustvo opasnih kancerogenih hemikalija u njima. U ministarstvu objašnjavaju da svaka pošiljka podleže kontroli i da je u toku ove godine bilo sedam zahteva za uvoz gumica za pravljenje narukvica, kada je reč o legalnim tokovima prometa.

– Od toga, pet pošiljki je prošlo laboratorijsku kontrolu prilikom uvoza i bile su zdravstveno ispravne, a za dve pošiljke u postupku je laboratorijska kontrola i rezultati se uskoro očekuju. Na osnovu propisa, dozvoljeno je stavljanje u promet samo zdravstveno ispravnih predmeta opšte upotrebe, domaće proizvodnje ili iz uvoza. Za proizvode iz uvoza zdravstvena ispravnost se utvrđuje na osnovu prateće dokumentacije za proizvod, rezultata laboratorijskih analiza i stručnog mišljenja ovlašćene laboratorije da je proizvod zdravstveno ispravan – pojašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Ministar trgovine Rasim Ljajić, sa druge strane, nije dao umirujuću izjavu. On je za „Informer” najavio, da će se, „ako treba”, gumice odmah povući sa tržišta!

Međutim, u jučerašnjoj izjavi za „Politiku” kaže da mu nije bila namera da širi paniku, već je na novinarsko pitanje objašnjavao kakva procedura bi trebalo da se sprovede u ovakvim situacijama.

– U međuvremenu tražili smo od sanitarne inspekcije izveštaj o ovim navodima, odgovorili su nam da je sve u redu, da ne postoje dokazi za tvrdnje koje se pojavljuju u medijima – kaže Ljajić.

Na to da su gumice za pravljenje narukvica loše po zdravlje upozorili su novinari Bi-Bi-Sija, koji su posle obavljenih testova na raznobojnim gumicama pokazali da one sadrže 40 odsto ftalata, materije koje, po propisima Evropske unije, u nekom proizvodu sme da bude najviše 0,1 odsto. Zbog toga je firma „Entertejner”, najveći lanac prodavnica igračaka u Velikoj Britaniji, povukla iz prodaje gumice za pravljenje popularnih narukvica i sitnih igračaka.

Goran Papović navodi da je panika s narukvicama stvorena i da sada jedina preporuka građanima može biti da uzimaju ona pakovanja koja imaju oznaku CE, jer to znači da su usaglašena s evropskim standardima.

– Treba znati da informaciju da gumice sadrže kancerogene hemikalije još nije potvrdio nadležni organ za uzbunjivanje u EU – Rapeks, i da se zato informacija o njihovoj kancerogenosti uzima s rezervom – smatra Papović.

Profesor dr Slavica Vučinić, toksikolog i načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije, objašnjava da nijedan predmet koji sadrži više od 0,1 odsto ove materije nije bezbedan.

– Koliko sam videla, u Velikoj Britaniji je objavljeno da je u privescima s narukvica dokazano prisustvo dva ftalata i oni su povučeni iz prodaje, ali se još niko od zvaničnika nije oglasio u vezi s tim. Treba imati na umu da su ftalati hemikalije koje se nalaze i u kozmetičkim preparatima, ambalaži za hranu i piće i da se treba pridržavati nivoa njihovog dozvoljenog korišćenja – istakla je dr Vučinić.

Sporna hemikalija ftalat koristi se kako bi plastika za izradu stvari bila elastičnija, a stručnjaci upozoravaju da je najveći problem ako deca u igri stavljaju narukvice u usta.

Ali koliko gumica za pravljenje narukvica treba pojesti, da bi neko dobio rak, kako to ovih dana izveštavaju mediji dižući paniku?

Dr Nevenka Dimitrijević iz beogradskog Doma zdravlja „Voždovac” kaže da takva računica zapravo ne postoji, ali, teorijski gledano to bi morala biti ogromna količina gumica koja bi se jela duži vremenski rok a, uz to, ta osoba trebalo bi da ima i genetsku predispoziciju za razvoj kancera.

Pa, ko bi se hranio gumom dugo i u tolikim količinama!?

Danijela Davidov-Kesar

objavljeno: 03.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.