Izvor: B92, 15.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnja u mogućnost obeštećenja

Beograd -- Predstavnici obveznika denacionalizacije sumnjaju u deo zakona o denacionalizaciji koji se odnosi na obeštećenje.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobadan Ilić rekao je juče na skupu u tom ministarstvu da je na dosadašnjim okruglim stolovima jedino postignut konsenzus o sjedinjavanju vlasništva nad objektom s vlasništvom nad zemljištem.

On je dodao da su se do sada primedbe stručne javnosti i određenih međunarodnih institucija uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosile na sumnju u mogućnost Srbije na obeštećenje, koja bi iznosila četiri milijarde evra, i na to kako će se zakon odraziti na one koji nisu neposredni korisnici denacionalizacije.

To uključuje četiri miliona stanovnika koji su trenutni vlasnici objekata na gradskom građevinskom zemljištu koje treba da bude predmet denacionalizacije.

Predstavnik Direkcije za restituciju Vladimir Todorović rekao je da na takvim skupovima moraju više biti obrađivana pitanja nadležnosti za postupanje, snošenje troškova veštačenja, saradnje organa i njihove koordinacija u sprovođenju restitucije i metodologije za utvrđivanje vrednosti za oduzetu imovinu.

Zakon o denacionalizaciji bi morao da bude mnogo precizniji da se ne bi stvorio haos u pravnim odnosima u Srbije, naglasio je državni sekretar u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj Luka Andrić.

On je dodao da bi oni koji rade na tom zakonu trebalo više da se usredsrede na analizu finansijskih efekata, pitanja iznosa obeštećenja ako on pređe planiran limit i pitanje prenosa imovine uz naknadnu tržišnu cenu.

Predstavnik Privredne komore Beograda Predrag Grubin je ocenio da je zakon teško doneti, da ga je još teže primenjivati i da nije isključeno da će većina korisnika i obveznika posle primene zakona biti nezadovoljna.

Kako je rečeno, u planu je da do kraja godine bude obavljeno sve što je vezano za izradu nacrta zakona, da zatim bude održana javna rasprava i da do aprila 2008. bude dobijen zakon koji će biti predat Skupštini na usvajanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.