Šumadijski „vulkan” sa ruske podmornice

Izvor: Politika, 24.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šumadijski „vulkan” sa ruske podmornice

Električni kotao kragujevačkog inovatora Nenada Jovanovića, koji uz izvesne modifikacije podjednako uspešno može da greje i stanove i fabričke hale, proglašen je za jednu od najvećih inovacija u oblasti termomehanike

Kragujevac – „Vulkan 3F" je električni grejač bez – grejača. Zapravo, grejač je voda koja prolazi kroz taj uređaj, cevi i radijatore. Sa snagom od pola kilovata, „vulkan 3F" zamenjuje termoakumulacionu peć snage pet kilovata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a može da zagreje površinu od stotinak kvadrata. Njegov vek trajanja je neograničen, jer u njemu nema ničeg što bi moglo da se pokvari. Za razliku od grejanja na čvrsta goriva, naftu ili mazut, ne emituje štetne materije u atmosferu. Malih je dimenzija, može da stane u ormarić nešto veći od poštanskog sandučića.

Ovako Nenad Jovanović, vlasnik kragujevačke firme „Ekoterm", za naš list opisuje svoj izum, koji je Međunarodna agencija za standardizaciju i poslovne inicijative BID, sa središtem u Madridu, proglasila za jednu od najvećih globalnih inovacija u oblasti termomehanike. Za tehnička rešenja i grejač „vulkan 3F" Jovanoviću je 2005, u Parizu, uručena „Zlatna zvezda" BID-a, godinu dana kasnije, u Njujorku, njegova firma postala je nosilac „Platinaste zvezde", a 24. novembra ove godine Jovanović je odlikovan „Dijamantskom krunom", najvišim priznanjem ove organizacije.

– Ako bismo poredili, „Dijamantska kruna" BID-a za inovaciju je isto što i nagrada „Oskar" u oblasti filma. BID je, inače, ugledna međunarodna organizacija za praćenje naučnih izuma i smelih poslovnih poteza. Generalnu skupštinu te organizacije čine predstavnici 132 države, a odluke o nagradama donose se jednoglasno. Srbija, nažalost, nije član BID-a – objašnjava Jovanović.

U osnovi pronalaska ovog kragujevačkog inovatora je monofazni grejač sa ruskih ratnih brodova i podmornica, koji bi, da nije bilo ovog kreativnog Šumadinca, odavno završio na nekoj od vojnih deponija. Svojim modifikacijama Jovanović je prevaziđeni ruski grejač učinio predmetom interesovanja svetske naučne i poslovne javnosti.

– Po raspadu sovjetske armije, mnoštvo vojne opreme se našlo na civilnom tržištu, u slobodnoj prodaji. Ja sam ovaj grejač kupio u jednoj običnoj prodavnici, na turističkom proputovanju kroz Rusiju, pre petnaestak godina. U početku nisam znao šta bih sa tom spravom. Nekoliko meseci je stajala i skupljala prašinu, a onda sam se dosetio i od monofaznog grejača napravio trofazni električni kotao. Ovo je suština mog izuma, a otuda i dodatak „3F" u nazivu kotla – ističe Jovanović.

Dvogodišnji eksperimenti i brojna ispitivanja na domaćim i stranim institutima dali su rezultat. Analize norveškog „Sintefa", respektabilnog instituta za standardizaciju, plaćene su 50.000 evra, a „vulkan 3F" patentiran je u Nemačkoj, u minhenskom Zavodu za nacionalne patente. Nažalost, Jovanović nije sačuvao primerak ruskog grejača koji ga je proslavio. Delovima koji su ispitivani vremenom se izgubio svaki trag.

– „Vulkan 3F" može da zameni sve vidove grejanja, a dovoljno je samo da imate ugrađene cevi i radijatore. Uz određene modifikacije, može podjednako uspešno da greje i dvosoban stan i fabričku halu. Do sada sam prodao na desetine hiljada ovih kotlova, bilo je porudžbina i iz Mongolije i nekih afričkih zemalja – kaže vlasnik „Ekoterma", preduzeća koje zapošljava desetak radnika, a delove za „vulkan 3F" i druge varijante ovog kotla izrađuje sedamdesetak ljudi.

-----------------------------------------------------------

Kragujevačka vlast hladna pred Nenadovim kotlom

Nenad Jovanović je proboj na svetsko tržište ostvario bez pomoći države i bankarskih kredita. Po dobijanju „Dijamantske krune", vlasnik „Ekoterma" organizovao je prijem za poslovne ljude iz čitave Srbije. Bilo je mnogo zvanica, a samo je sto rezervisan za predstavnike kragujevačke vlasti ostao prazan do kraja svečanosti.

Brane Kartalović

[objavljeno: 25/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.