Šumadijski vodopadi izlaze na svetlo dana

Izvor: Politika, 19.Sep.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šumadijski vodopadi izlaze na svetlo dana

Vodopadi u kragujevačkim selima, poznati tek meštanima i prekriveni korovom i šipražjem, uskoro će postati deo turističke ponude grada

Kragujevac – Otkako je grad ostao bez jedinog izletišta na Bešnjaji, a ima tome gotovo 40 godina, Kragujevčani bez placa, vikendice i rodnog sela nemaju gde da odu kad se zažele prirode, kad im čađ i buka automobila dozlogrde. Šumarice i jezero su već davno izgustirane destinacije, a i za one koji bi da okuse malo mira i tišine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tamo je previše šetača, pogotovo vikendom kad se ne radi. Za sve njih, ipak, stižu bolji dani.

Dosad poznati samo meštanima, zarasli u korov i šipražje, vodopadi u kragujevačkim selima uskoro će biti uređeni i pristupačni ljubiteljima prirodnih lepota. Lovačko udruženje „Šumadija“ i Gradska turistička organizacija kreću u akciju već ove subote, kada će urediti prvi od ukupno 11 popisanih vodopada. Reč je o vodopadu Kamidžor na istoimenom potoku u Gornjoj Sabanti.

Akciju „Šumadijski vodopadi“ pokrenula je gradska Turistička organizacija, na inicijativu Marije Radovanović, referenta za lovni turizam.

– Kada sam prvi put videla vodopad Kamidžor, bila sam zatečena njegovom lepotom, ali i zapuštenošću okoline. Od granja se, praktično, nije video, iako je visok gotovo deset metara. Bilo mu je teško i prići. Tada sam došla na ideju da popišem sve vodopade u okolini Kragujevca i predložim da se urede, kako bi bili dostupni svima koji vole prirodu. Naš cilj je da vodopadi postanu deo turističke ponude grada i potencijal kad je reč o seoskom turizmu – kaže Radovanovićeva.

Osim Kamidžora, biće uređeni i vodopadi na potoku Dubočac u Donjoj Sabanti, kojih u nizu ima čak 38, pa onda Buk u Ždraljici, i redom vodopadi u Kormanu, Maršiću, Botunju, Velikoj Sugubini, Donjim Grbicama, Dulenima...

– Kamidžor i vodopadi na Dubočcu su posebno interesantni i predstavljaju prirodnu retkost, pošto se nalaze na zemljištu vulkanskog porekla – objašnjava naša sagovornica, navodeći da joj je knjiga kragujevačkog profesora geografije Živadina Stepanovića o vodama Šumadije poslužila kao „temelj i vodič“ u prikupljanju podataka.

Budući da najbolje poznaju teren, lovci iz udruženja „Šumadija“ priključili su se ovoj akciji.

– Na svakom od vodopada biće angažovana po dvadesetak lovaca. Cilj je da se oni urede i budu pristupačni, ali tako da oštećenja prirode budu što manja i da se ne remeti sklad – kaže za naš list predsednik „Šumadije“ Bojan Stevanović.

Pokrovitelj ove akcije je grad Kragujevac, koji će za uređenje vodopada izdvojiti 250.000 dinara.

– Priroda je bila izdašna prema nama, ali mi, izgleda, ne znamo to da cenimo. Zato smo sa punim entuzijazmom prihvatili ideju da se kragujevački vodopadi urede. Pristupne staze omogućiće svima da uživaju u njihovoj lepoti – poručio je Srđan Matović, član Gradskog veća zadužen za ekologiju i zaštitu prirodne sredine.

Akcija „Šumadijski vodopadi“ biće završena 26. septembra, uređenjem vodopada Zelenac u Velikoj Sugubini, vodopada Buk u Donjim Grbicama, kao i Hajdučke vode na Crnom vrhu u Dulenima.

Brane Kartalović

objavljeno: 20/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.