Sultanat u tvorevini Visokog predstavnika - Sud BiH

Izvor: Vostok.rs, 28.Okt.2013, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sultanat u tvorevini Visokog predstavnika - Sud BiH

28.10.2013. -

Odlukom Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Mektouf i Damjanović porotiv BiH je utvrđeno da je Sud BiH prekršio osnovna ljudska prava po članu 7. Evropske konvencije, a koji govori o tome da niko ne može biti kažnjen za delo koje nije predstavljalo krivično delo u vreme izvršenja, a Sud BiH i dan danas mimo odluke Suda u Strazburu i osnovnih pravnih načela retroaktivno primenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. godine za dela "ratnih zločina" koja su se dešavala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << od 92-95 godine na teritoriji bivše BiH, a kada BiH u današnjem uređenju kao "federalna" zajednica Republike Srpske i Federacije BiH nije ni postajala, a o zakonu po kojem se danas sudi nije bilo ni govora. U to vreme jedini relevantni propisi su bili propisi bivše SFRJ.

Inače, u Sudu BiH Srbi su osuđeni na više od 1170 godina zatvora, dok su muslimani i Hrvati osuđeni zajedno na 325 godina zatvora. Sve ovo se dešava zbog nepoznavanja prava, samovolje ili tvrdoglavosti 53 sudije na čelu sa predsednikom Suda Meddžide Kreso. Tako i dan danas odluka Suda u Strazburu skuplja prašinu na policama Suda, a presude i procesi se i dalje vode mimo presude iz Strazbura i svih osnovnih pravnih načela i standarda.

Predstavnici Republike Srpske zahtevaju smenu i odgovornost odgovornih u Sudu, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je za to, da se uvede mehanizam odgovornosti:

- Mora se uvesti sistem odgovornosti. Nemoguće je da Međunarodni sud presudi, da postoji praksa, da postoji odluka Ustavnog suda te famozne Bosne i Hercegovine i što rade kako rade, i da se ništa ne dešava. To je nešto što se mora rešiti, mora se napraviti neki mehanizam odgovornosti iza te strukture.

I predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić je ogorčen postupanjem ovog Suda i predsednika Suda zbog kršenja osnovnih ljudskih prava:

- Bilo bi nužno da Visoki sudski tužilački savet BiH zaista preduzme mere prema predsedniku Suda koji sada već flagrantno krši prava, i to je već od ranije poznato. Sada se radi i o kršenju, odnosno nepriznavanju odluke Suda za ljudska prava.

Ministarstvo pravde Republike Srpske već čini određene korake po ovom pitanju, istakla je ministar pravde Gorana Zlkatković:

- Sudske odluke su donete da se provedu, da se izvrše, a ne da se tumače. Očekujemo da Visoko i sudsko tužilačko veće kao organ koji imenuje i razrešava nosioce pravosudnih funkcija, da zauzme svoj stav kod neprimenjivanja ove odluke Evropskog suda za ljudska prava.

Do danas je Ustavni sud zbog retroaktivne primene Krivičnog zakona od strane Suda BiH poništio 12 presuda na osnovu 10 apelacija lica optuženih za "ratni zločin" . Očekuje se takođe poništavanje presude protiv nekadašnjeg komandanta VRS Novaka Đukića, a koji je optužen za navodni ratni zločin na "Tuzlanskoj kapiji".

Po svemu izloženom, presuda Suda za ljudska prava u Strazburu važi za sve sudove osim za tvorevinu visokog predstavnika Volganga Petriča, Sud BiH. Sporna presuda je donesena 18. jula ove godine te i dalje skuplja prašinu. Ta prašina će građane Republike Srpske i Federacije BiH koštati veoma mnogo, jer država mora isplatiti samo za troškove postupka Mektoufa i Damjanovića po 10.000 evra svakom, a kada se desetine procesa koji su se vodili i vode pred ovim sudom vrate na ponovno suđenje, ta cifra će biti pozamašna, a sve iz džepova građana zbog samovolje, tvrdoglavosti ili neznanja zaposlenih u Sudu BiH, veštačkoj tvorevini Visokog predstavnika u BiH.

Vanja Savićević,

http://serbian.ruvr.ru/2013_10_28/Sultanat-u-tvorevini-Visokog-predstavnika-Sud-BiH/


Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.