Izvor: Blic, 09.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob MUP-a i Veljinog Ministarstva

Sukob MUP-a i Veljinog Ministarstva

Procedura usvajanja zakona o bezbednosti u saobraćaju zaustavljena je zbog nesporazuma između Ministarstva za kapitalne investicije i MUP-a. Naime, Republički sekretarijat za zakonodavstvo saopštio je juče da je za predlaganje zakona nadležan MUP, dok u radnoj grupi koja je pisala predlog zakona tvrde da su predstavnici MUP-a radili s njima na izradi zakona i da nisu imali primedbe.

Prema rečima Milana Vujanića, profesora Saobraćajnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fakulteta koji je rukovodio grupom za izradu zakona, MUP je zadužen da sprovodi, kontroliše i održava bezbednost na terenu, a ne za koncepciju, strategiju i politiku bezbednosti.

- Normalno je da je velika pomoć MUP-a da pogleda zakon i da da svoje predloge kako bi se on poboljšao, možda da bude i supredlagač, ali osnovni predlagač mora biti onaj u čijoj je to nadležnosti, a to je Ministarstvo za kapitalne investicije. Ne vidim nijedan razlog da predlagač bude MUP - ističe Vujanić.

MUP je, naime, u zakonu osporio ideju za formiranje agencije za bezbednost saobraćaja, civilne ustanove koja bi trebalo da preuzme neke nadležnosti MUP-a, između ostalog kontrolu auto-škola i polaganja vozačkog ispita, kao što se radi u svim zapadnoevropskim zemljama.

Vujanić kaže da ne vidi direktan interes MUP-a za promenu zakona koja bi usledila jer je tekst zakona moderan, evropski i svetski, da je uzeo u obzir i sadašnje stanje. Branimir Ujdur, pomoćnik ministra za kapitalne investicije, podseća da je ovo ministarstvo pre dve godine osnovalo radnu grupu za pisanje zakona, okupilo najbolje stručnjake sa Građevinskog, Mašinskog i Saobraćajnog fakulteta i MUP-a i sve to finansiralo.

- Ako bi MUP bio predlagač ovog zakona, sutra bi mogli da zatraže da predlažu zakone u vezi sa bezbednošću u vodnom ili u vazdušnom saobraćaju. MUP je tu da kontroliše sprovođenje zakona a naše ministarstvo da se brine o strategiji i konceptu - ističe Ujdur.

Nadovezujući se na njegove reči, Vujanić se pita: kako bi nam život izgledao kad bi banke predlagale ekonomske zakone.

U Ministarstvu za kapitalne investicije kažu da su zatražili hitan sastanak sa Sekretarijatom za zakonodavstvo Vlade i sa ministrom Velimirom Ilićem da se ovaj nesporazum razreši.

Ukoliko se MUP zaista izbori da bude predlagač, izvesno je da će biti izmena u predlogu zakona, naravno u njegovu korist. Bilo koja suštinska promena u zakonu, zaključuje Vujanić, narušila bi njegovu koncepciju i on ne bi služio onome čemu je namenjen. To bi moglo negativno da se odrazi na napredne ideje koje su predložene, posebno na mogućnost da naša vozačka dozvola postane međunarodno priznata. U MUP-u nisu hteli da komentarišu ništa na ovu temu. Milan Malešević

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.