Sudska veća za stare predmete

Izvor: Glas javnosti, 23.Apr.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudska veća za "stare predmete"

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da su formirana sudska veća koja će raditi samo na "starim predmetima" i da su gotovo u svim sudovima doneti planovi za rešavanje tih predmeta.

"Problem, međutim, nije samo u broju nasleđenih predmeta i velikom prilivu, nego i u odnosu prema radu svih nas", rekala je Malovićeva za Politiku navodeći da Tužilaštvo za organizovani kriminal ulaže vanredne napore da se rasvetli slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije, povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koga su saslušana trojica pripadnika "zemunskog klana".

"Nezahvalno je da govorim u ime Tužilaštva za organizovani kriminal, ali ukoliko me pitate da li su ispitani u vezi sa tim ko su naredbodavci, posredni ili neposredni - sigurna sam da jesu", kazala je Malovićeva.

Na pitanje da li su Miru Marković označili kao jednog od nalogodavaca, Malovićeva je odgovorila da je sigurna "da će se utvrditi i eventualno postojanje njene odgovornosti".

Malovićeva je kazala da i na priznanje krivice Svetlane Ražanatović gleda "kao na kraj jedne agonije koja je trajala osam godina".

"Mene zanima zašto je ovaj predmet skoro pet godina stajao u fioci i ko je na tome insistirao", upitala je Malovićeva ističući da nagodbom sklopljenom između Ražnatovićeve i Višeg javnog tužilaštva o priznanju krivice "Srbija nije oštećena ni za jedan dinar" jer je suma koju je ona prema sporazumu dužna da uplati tri puta veća od one za koju je država oštećena neplaćanjem poreza od transfera fudbalera.

"Svetlana Ražnatović je priznala krivicu za nešto što se godinama naslućivalo da se dešava u sportu, i više nije moguće reći da 'fudbalska mafija' nije postojala", kazala je Malovićeva.

Ministarka je najavila da će Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca postupak preispitivanja odluka o neizabranim sudijama i tužiocima otpočeti u maju.

"Veći deo tog posla biće obavljen tokom leta. Time će biti ispunjene sve obaveze u procesu dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju", kazala je Malovićeva.

Prema njenim rečima, članovi stalnog sastava ta dva tela, koja je birala sama struka, preispitaće da li je opšti izbor sproveden u skladu sa evropskim standardima i ukoliko je došlo do propusta u pojedinačnim slučajevima oni će biti ispravljeni.

"Neće biti nikakve smetnje da se u sudove vrate sudije koje nisu izabrane u postupku opšteg izbora, ukoliko preispitivanjem bude utvrđeno da kriterijumi nisu bili dobro primenjeni", rekla je ministarka Malović.

I odmah resiti tuzbe vojnih penzionera kojima je nezakonito ukinut deo od penzija za tri godine. Ima ih preko trideset hiljada koji su btako osteceni.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.