Sudija tražio od optuženog adresu Momira Stojanovića

Izvor: Danas, 22.Apr.2016, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija tražio od optuženog adresu Momira Stojanovića

Beograd - Ako vi ne privedete Momira Stojanovića, ja ću da ga privedem - besno je odbrusio prvooptuženi Jugoslav Petrušić sudiji Višeg suda u Beogradu Vladanu Ivankoviću na jučerašnjem glavnom pretresu u maratonskom sudskom postupku koji se vodi protiv grupe "Pauk".

                       Stojanović, donedavno član Srpske napredne stranke i predsednik parlamentarnog odbora za kontrolu službi bezbednosti, trebalo je juče da se pojavi u Palati pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kako bi svedočio u postupku koji se zbog ubistva dvojice Albanaca i terorističkih aktivnosti vodi protiv pripadnika paravojne grupe Pauk. Prema rečima Ivankovića, predsednika sudskog veća, Momiru Stojanoviću je poziv poslat u Narodnu skupštinu, ali nisu dobili odgovor da li je poziv i primio.

Nakon toga je prvooptuženi Jugoslav Petrušić zatražio reč, izvadio mobilni telefon i rekao da će da pozove Stojanovića i pita ga zbog čega nije došao u sud. Petrušić je rekao da će telefon dati sudiji da ga on pozove, ali je sudija Ivanković to odbio.

- Ne želim da pričam sa njim, ali ga pitajte koja mu je adresa da mu pošaljemo poziv - rekao je sudija Ivanković. Na kraju, Petrušić je odustao od pozivanja Stojanovića, ali je burno reagovao na sudijinu opasku da, pošto nema dokaza da je svedok primio poziv, ne može da zatraži od policije da ga privede.

- Ja sedamnaest godina dolazim, a on ne može da se pojavi da svedoči. Tretirate me gore nego u Aušvicu - povišenim glasom je rekao Petrušić kada ga je sudija upozorio na ponašanje.

Na jučerašnjem glavnom pretresu svedočio je Dragan Telesković, penzionisani pukovnik Vojske Srbije koji je radio u Upravi bezbednosti. On je na naređenje tadašnjeg načelnika Uprave bezbednosti generala Geze Farkaša mesec dana ispitivao optužene Jugoslava Petrušića i Slobodana Orašanina pošto su bili uhapšeni.

- Ispitujući ih došao sam do zaključka da ne postoji nijedan pouzdan dokaz da su oni radili išta protiv interesa zemlje - rekao je Telesković. On je dodao da o drugim optuženim ne može da govori pošto ih nije upoznao, ali iz činjenice da su bili pod komandom Petrušića zaključuje da on ne bi dozvolio da oni rade nešto protiv bezbednosti zemlje.

- Petrušić nikada nije krio da je pripadnik francuske obaveštajne službe, ali u njegovim aktivnostima nije bilo nikakve terorističke, subverzivne ili špijunske delatnosti - naveo je Telesković.

Prema njegovim rečima, pošto su dvojica optuženih pušteni iz pritvora, on je u službenom kapacitetu nastavio da se viđa sa Petrušićem, ali je sa Orašaninom prekinuo kontakt, jer je postao saradnik Resora državne bezbednosti pa bi se "prelivale informacije". On je istakao da su optuženi bili deo redovnih vojnih snaga na Kosovu, pošto "kako god da je neko došao u vojsku, postaje deo vojske".

U ovom postupku sudi se Jugoslavu Petrušiću, poznatom i kao Dominik, Miloradu Pelemišu, komandantu 10. diverzantskog voda Vojske Republike Srpske, kao i Slobodanu Orašaninu, Radetu Petroviću i Branku Vlači. Vlači se sudi u odsustvu jer je u Bosni i Hercegovini osuđen na 13 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Ovaj sudski postupak traje skoro 17 godina. Optuženi pripadnici "Pauka" prvobitno su osuđeni u novembru 2000. godine u Okružnom sudu u Beogradu, ali je tu presudu Vrhovni sud ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje koje je prekinuto u januaru 2009. Tom presudom su Petrušić, Pelemiš i Petrović oslobođeni optužbe za špijunažu i ubistvo dva Albanca. Petrušić, Petrović i Vlačo osuđeni su, međutim, na kaznu od godinu i po dana zatvora zbog iznude 20.000 evra od braće Mirsada i Sadika Nimaja, a Orešanin za nedozvoljeno držanje oružja.

Vrhovni sud ukinuo je tu presudu Okružnog suda, jer je zauzeo stav da predmet iz nadležnosti Okružnog treba da pređe u Vojni sud. S obzirom na to da su vojna tužilaštva i sud ukinuti 2005. godine, predmet je dat u rad Vojnom odeljenju Okružnog tužilaštva. Pored navedenih optužbi, članovi "Pauka" sumnjičeni su tokom 1999. godine i za planiranje atentata na tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, ali su te sumnje ubrzo "pale u vodu".

Naredno suđenje je zakazano za 19. maj u Palati pravde.

Stojanović vodi grupu građana

Momir Stojanović, bivši predsednik skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti, na predstojećim izborima će nastupiti na čelu grupe građana na lokalnim izborima u Nišu. U izjavi za Danas on je naveo da i dalje podržava politiku premijera Vučića, ali da smatra da je u Nišu potrebna promena.

Neću da pričam o ministru informisanja

- Ja smatram da je cela ova afera "Pauk" medijski iskonstruisana kako bi narod čitao i da bi se prikrili neki propusti. Molim sud da mi dozvoli da ne nastavim sa daljim izlaganjem svog mišljenja o tome i o tadašnjem ministru informisanja - deo je svedočenja penzionisanog pukovnika Dragana Teleskovića.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.