Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija traži zaštitu MUP-a

Kragujevac -- Sudija Opštinskog suda u Kragujevcu traži zaštitu posle pisma supruga učesnice u postupku "slučaj bebe".

Sudija Opštinskog suda u Kragujevcu Mila Froku uputila je direktoru MUP-a Srbije Miloradu Veljoviću zahtev za zaštitu pošto je, kako tvrdi, dobila pismo preteće i uvredljive sadržine. Pismo adresirano na Milu Froku dostavio je Zoran Tošanić, suprug okrivljene Svetlane Tošanić u predmetu javnosti poznatom kao "slučaj bebe".

Mila Froku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u tom slučaju na šest meseci zatvora, odnosno godinu uslovno, osudila pedijatricu Svetlanu Tošanić i dvoje njenih kolega zbog nesavesnog rada u službi. Zoran Tošanić je, nezadovoljan presudom, na pisarnici Opštinskog suda u Kragujevcu ostavio pismo za sudiju.

"Pismo sadrži uvrede, klevete, omalovažavanje mene kao sudije i kao čoveka, ali i pretnje u smislu da ubuduće dobro razmislim kada donosim presude pošto odlučujem o sudbinama ljudi. Saznala sam da je Zoran Tošanić bivši radnik MUP-a, uz to lovac, i bukvalno naoružan do zuba", rekla je Mila Froku za B92.

Ona kaže da je pretnje ozbiljno shvatila i tražila zaštitu od predsednika Opštinskog suda u Kragujevcu i načelnika Policijske uprave.

Zoran Tošanić kaže da pismo nije preteće. "Nema govora o pretnji. Pismo je krajnje dobronamerno napisano, u želji da se ukaže na propuste koje ona očigledano nije videla, ali je drastično uticala na donošenje presude jer su tužioci neovlašćeno gonili sve vreme", rekao je Tošanić.

Mila Froku tražila je zaštitu i od predsednice Vrhovnog suda Vide Petrović-Škero i Ministarstva pravde.

"Želim da javnost bude upoznata s tim šta se dešava, ne samo meni, već i ostalim sudijama, jer očigledno svako može sudiju da vređa, omalovažava i preti, a država jedino reaguje ako sudija bude ubijen", kaže ona.

Presudom Mile Froku u "slučaju bebe" nisu zadovoljni ni tužilac, zbog blage kazne, ni okrivljeni, zbog osuđujuće presude.

Drugostepeni sud još nije odlučivao po žalbama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.