Sude se general i selo

Izvor: Politika, 14.Feb.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sude se general i selo

Ako se bude čekao ishod svih parnica, navršiće se deset godina otkako je uveden stečaj u preduzeće „Anđelija Mišić” iz Koštunića

Čačak – Stečajni upravnik preduzeća „Anđelija Mišić“ iz Koštunića Gordana Hadžić objavila je prošle sedmice prodaju etno-domaćinstva „Čvorkovo imanje“ sa podrumom, prizemljem i placem, nadmetanjem po početnoj ceni od 2,1 miliona dinara. To je, može biti, tek stoti deo poseda ovog preduzeća, ali trenutno i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedini slobodan za prodaju, dok je sva ostala imovina u parnici.

Procenjena vrednost ovog etno-sela kao pravnog lica bila je 2009. godine 346 miliona dinara, dok su, sa druge strane, utvrđena potraživanja na dan pokretanja stečajnog postupka (23. maja 2006) iznosila 425 miliona dinara.

U izveštaju o trenutnim prilikama u ovom stečaju, koji nam je dostavio Privredni sud u Čačku, Gordana Hadžić na kraju veli:

„S obzirom da se imovina dužnika ne može prodavati dok se ne reše imovinskopravni odnosi, kao i da se neće uskoro okončati postupak koji je u prekidu, stečajni upravnik upravo priprema predlog da se imovina u ovom stanju prenese na poverioce i stečajni postupak time okonča. Jer, ako se bude čekao ishod parnice, to se ne bi dogodilo još za tri godine, u najboljem slučaju“.

Etno-kompleks „Anđelija Mišić“ osnovali su 14. maja 1999, ugovorom o mešovitom društvu, „Jugoimport – Atera“ iz Beograda i „Hajtek difens lim“ iz Atine, sada „Star distribušn“. U selu na obroncima Suvobora niklo je devet vajata i devet apartmana sa 60 ležaja namenjenih gostima, nacionalni restoran „Ravna gora“ i etno-muzej „Prodanovića magaza“. To je bio deo plana generala Jovana Čekovića, generalnog direktora „Jugoimporta“, u poslednjoj deceniji prošlog veka, o povratku zdravoj hrani, čistoj vodi i prirodnim proizvodima.

Kako je navedeno u izveštaju, nakon otvaranja stečajnog postupka, Čeković je u svojstvu fizičkog lica podneo zahtev za izlučenje delova imovine preduzeća iz stečajne mase, navodeći da je to njegova svojina. Stečajno veće je, međutim, te zahteve odbilo, pa je on podneo dve tužbe po tom osnovu. Po jednoj, general je tražio vlasništvo nad etno-domaćinstvom „Čvorkovo imanje“, ali je sud utvrdio da ta imovina pripada stečajnom dužniku. Predmet druge tužbe, u kojoj je Čeković takođe tužilac, jeste utvrđivanje vlasništva nad delovima restorana „Ravna gora“, nad 10 vajata i „Prodanovića magazom“.

U trećoj tužbi uloge su obrnute, jer stečajni dužnik tuži Jovana Čekovića radi utvrđivanja svojine na zemljištu ispod objekata u kompleksu „Anđelija Mišić“, s obzirom da se grčka firma „Star distribušn“ vodi kao vlasnik skoro 90 odsto tog zemljišta u privatnoj svojini.

– Nakon podnošenja te tužbe, sudija Privrednog suda u Čačku pokušao je da je dostavi grčkom preduzeću, čak i preko naše ambasade u Atini, ali je posle dugog čekanja iz Grčke stigao odgovor da tuženi nije na traženoj adresi. Zato je tužilac od sudije zahtevao postavljanje privremenog zastupnika tuženog, ali se ubrzo posle toga pojavio punomoćnik grčke firme, advokat Radoje Stefanović iz Beograda, sa punomoćjem tuženog da može da ga zastupa. Kad je punomoćniku uručena tužba, on je dostavio odgovor sa pričom da je vlasnik grčkog preduzeća preminuo, te na osnovu toga zatražio prekid postupka, dok se ne reši pitanje ostavine u Grčkoj. Po ovom predlogu, Privredni sud u Čačku još nije doneo nikakvo rešenje – navodi stečajni upravnik.

Ako bude sproveden plan da se imovina preduzeća „Anđelija Mišić“ u stečaju, kako ne bi i dalje propadala, prenese poveriocima i tako stečajni postupak okonča, ubedljivo najveći deo pripao bi preduzeću „Jugoimport SDPR“ iz Beograda koje je sa 300 miliona dinara glavni poverilac u ovom stečaju. Slede „PMC inženjering“ iz Beograda (35 miliona), „Jedinstvo“ iz Užica (27), bivši radnici (15), „Graditelj“ iz Beograda (12), „Belim“ iz Beograda (9), Univerzal banka (8), Poreska uprava u Gornjem Milanovcu (5), „Elektrodistribucija“ u Čačku (3) i „DOO Trifunović“ iz Pranjana (1,5).

G. Otašević

objavljeno: 15.02.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.