Sudbina televizije po volji poreznika

Izvor: Politika, 25.Maj.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudbina televizije po volji poreznika

Prodaja kraljevačkih „Ibarskih novosti” sprečena je odlukom Poreske uprave za koju se smatra da je doneta više zbog političkih nego zbog fiskalnih interesa

Kraljevo – Posle neuspele privatizacije, stečaja i u tom procesu bankrota, pre nekoliko dana trebalo je da se obavi prodaja kraljevačkih „Ibarskih novosti“. Međutim, do toga nije došlo iako se napokon pojavio kupac. Preduzeće „Kemo“, čiji je vlasnik sin poznatog kraljevačkog biznismena Dragana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Čičića, ponudilo je, 20. maja ove godine, 12 miliona dinara, a oglašena cena iznosila je 21 milion dinara. Iako je reč o staroj i uglednoj medijskoj kući, list već mesecima ne izlazi a radijski i TV program se održava tek na minimumu „procesa rada“, odnosno koliko da se očuva regionalna televizijska frekvencija. To su, uz stečenu gledanost i slušanost, i jedine vrednosti koje „Ibarske novosti“ poseduju pošto je firma posle propale privatizacije u dugovima, nema svoje poslovne objekte, oprema je prilično ostarela i amortizovana. Sedamdesetak bivših radnika koristilo je socijalni program i sada su uglavnom u potrazi za novim poslovima uz malo nade da će im biti isplaćen bar deo zaostalih zarada i povezan radni staž za oko dve godine.

Vlasnik pomenutog preduzeća je uz ponudu od 12 miliona dinara uplatio i avans od 8,6 miliona dinara, pošto tako nalažu pravila. No, pošto je ponuđena cena ispod oglašene sume a „Ibarske“ su u procesu stečaja, za prodaju po toj ceni bila je neophodna i saglasnost poverilaca. Taj pristanak, iako im se duguje oko tri miliona dinara za neplaćenu kiriju, odmah je dalo DP „Dom društvenih organizacija“. Zatim se i od Banke Inteza, kojoj „Ibarske novosti” duguju oko četiri miliona dinara, očekivao sličan potez, a saglasila se i Poreska uprava kojoj se duguje 5,8 miliona dinara.

Izgledalo je da će posao biti sklopljen, da će kraljevačka medijska kuća imati još jednu šansu, pogotovo zato što je budući gazda obećao povratak jednog broja radnika na posao i nabavku nove oprema... Pojedini bivši novinari ove kuće su i izračunali da će 12 miliona biti dovoljno za povezivanje radnog staža, a ostalo bi i da se podeli po stotinak hiljada dinara na ime neisplaćenih plata.

Međutim, saglasnost da se firma proda pod ovim uslovima iznenada je povukla Poreska uprava. Ta odluka, sa potpisom direktora Dragutina Radosavljevića, stigla je samo nekoliko sati kasnije pošto je njihov pravni zastupnik, odnosno Republičko javno pravobranilaštvo dalo saglasnost.

– Uticaj na povlačenje te saglasnosti izvršili su ljudi iz ovdašnjeg odbora Demokratske stranke, posebno Ljubiša Simović, dojučerašnji gradonačelnik Kraljeva, jer im je u interesu da nestane ova regionalna televizija pošto nije po njihovom ukusu. Uostalom, Simović je sa mesta gradonačelnika, i to bez jasnih kriterijuma, iz budžeta novčano pomagao rad drugih televizija, odnosno TV KV, koja je pod njegovom kontrolom, i TV „Navigator“ u kojoj se pojavljuje čak i kao saradnik – kaže za „Politiku“ dr Ljubiša Jovašević, gradonačelnik Kraljeva.

Na ovu izjavu Jovaševića predstavnici Demokratske stranke, a posebno predsednik kraljevačkog odbora Milan Vuković, reagovali su energičnim negiranjem te tvrdnje. Na konferenciji za novinare, a i u izjavi za „Politiku“ on kaže:

– Nikada tako ne bismo postupili. Nismo bili ni obavešteni detaljno o tom pokušaju prodaje „Ibarskih novosti“, a taman posla da tako kršimo pravila i propise i da utičemo na odluke ne samo ovog nego bilo kog drugog državnog organa.

Zašto je saglasnost povučena, pokušali smo, ali neuspešno, da dobijemo odgovor i od direktora Poreske uprave Dragutina Radosavljevića. To pitanje se nameće pogotovo zato što bi i Poreska uprava od ove prodaje, kroz poreze i doprinose, naplatila bar deo duga, odnosno oko 1,3 miliona dinara. Doduše, nezvanično smo doznali da i poreznici odbacuju optužbe o političkim pritiscima i da je sudu obrazloženo kako je u pitanju, ipak, niska cena.

Miroljub Dugalić

[objavljeno: 26.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.