„Stvarno važno”

Izvor: Politika, 21.Okt.2011, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Stvarno važno”

BEOGRAD – Projekat „Vrednosti mladih u Srbiji”, čiji je cilj da promoviše pozitivne vrednosti među omladinom, definiše njene probleme i pronađe rešenja za njih, inpiriše ih da razmišljaju o životu i pokaže da ako hoće mogu da promene svet, predstavljen je danas na „Divac ideja forumu” u Domu omladine.

Fond „Ana i Vlade Divac” je pokretač projekta, a njegov naglasak je na pozitivnim vrednostima, koje kroz kampanju „Stvarno važno” promovišu glumac Miloš Biković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plivači Milorad Čavić i Nađa Higl, reper Marčelo, glumac Branislav Trifunović i bračni par Divac.

Cilj projekta je da se napravi akcioni plan za ostvarivanje vrednosti koje mladi smatraju važnima, a on će biti realizovati u naredne tri godine.

Na Forumu su osnovane radne grupe iz oblasti zdravlja i bezbednosti, zapošljavanja i obrazovanja, aktivizma i volonterizma, kulture i slobodnog vremena i ekologije, a mladi će na radionicama u okviru tih grupa govoriti o svojim vrednostima, idealima, problemima i načinu njihovog prevazilaženja.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković istakla je da se sa današnjeg Foruma šalje poruka da mladi u Srbiji imaju inicijativu, da su uspešni i aktivni.

„Kada je u pitanju omladinski aktivizam Srbija je primer dobre prakse za celu Evropu”, rekla je Samardžić Marković i dodala da je sigurna da će formirane radne grupe dati doprinos daljem razvoju društva.

Koliko je važno govoriti o pravim vrednostima, kada je ceo svet u specifičnom stanju koje se ne izražava samo kroz ekonomsku, već i kroz moralnu krizu, naglasio je košarkaš Vlade Divac i dodao da je osnovna ideja Foruma da definiše prave vrednosti i kako ih mladi vide.

Divac je ukazao da od mladih zavisi budućnost, zbog čega je bitno govoriti o stvarima koje su njima stvarno važne, jer se jedino na taj način „može obezbediti plemenitija i bolja sutrašnjica”.

Jedan od promotera kampanje glumac Branislav Trifunović naglasio je da za njega najveću vrednost predstavlja sloboda, koja se stiče znanjem, obrazovanjem, željom, motivacijom i ljubavlju.

Trifunović je apelovao na mlade da budu drugačiji i hrabriji i na taj način ostvare svoju slobodu.

Razvoj i obrazovanje mladih, istakla je direktorka USAID-a Suzan Firc, predstavljaju najveći resurs Srbije, a oni treba da razvijaju pozitivne vrednosti i na taj način pokažu da se kroz razvoj ličnosti može postići razvoj društva.

Projekat je podržao USAID kroz programa „Inicijativa za zagovaranje građanskog društva”, kojim rukovodi Institut za održive zajednice.

Tanjug

objavljeno: 21.10 .2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.