Studiranjem kroz rad brže do posla

Izvor: RTS, 15.Sep.2019, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studiranjem kroz rad brže do posla

Pored dualnog obrazovanja u srednjim školama sada se otišlo i korak dalje pa će dualno obrazovanje biti uvedeno i na fakultetima. Učenje koje podrazumeva i rad biće za studente teži i zahtevniji put, ali će akademci brže dolaziti do posla.
Gabrijela Grujić pomoćnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje kaže da je ovo sjajna vest za budućnost mladih Srbije, jer će posle ovakvog modela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i načina studiranja moći odmah da se zaposle i ostanu u Srbiji.

"Moj lični stav je da će u saradnji sa poslodavcima i na učenju kroz rad kao sublimaciju i sticanje veštine upravljanja znanjima njihov kvalitet znanja omogućiti njihovu budućnost", ističe Grujić.
Nakon ovakvog vida studiranja, koji zapravo jeste teži način studiranja, studenti se mogu odmah zaposliti u kompanijama u kojima su boravili na učenju kroz rad, ali mogu da se opredele i za pokretanje svojih sopstvenih preduzyeća, da rade u nekim drugim kompanijama.
"Kreiranje ovakvog jednog zakona govori o vrednovanju na najvišem nivou Vlade Srbije koliko je bitno da ovakav način studiranja i ovakav model sticanja znanja ne ponudi samo učenicima srednjih škola nego da ponudi svim našim mladima na visokim strukovnim studijama i akademskimskim studijama", kaže pomoćnica ministra prosvete.
Prema njenim rečima, veoma je bitno da pokrijemo celokupni sistem zato što dualnost, odnosno učenje na dva mesta postaje filozofija obrazovanja za 21. vek. 
Jedna od prednosti dualnog obrazovanja je što će mladi raditi u struci. Ranije, kada završe fakultet ne rade u svojoj struci, rade poslove za koje su manje kvalifikovani. Dualno obrazovanje će stvari promeniti na bolje. Podeljeno je 450 sati aktivnog rada na vežbama i predavanjima na fakultetima a 450 sati na rad u kompanijama.
Studenti za vreme studiranja nisu zaposleni u kompanijama nego su u procesu učenja, ali će biti plaćeni. Zakonom je predviđeno da to bude najmanje 50 posto osnovne plate. Ako su poslodavci zaintresovani da stimulišu studente oni mogu da daju više. Na ovakav način se štiti kvalitet sticanja znanja.
Sudenti imaju mogućnost da se predomisle i ako im ne odgovara dualni sistem studiranja da se prebace na klasični oblik studija.
"Dualni način studiranja na način na koji je kreiran inspiriše poslodavce i kompanije da dolaze u Srbiju i otvaraju svoja vrata mladim ljudima i sarađuju sa njima", objašnjava Gabrijela Grujić.
Sam fakultet ugovoara sa kojim će firmama sarađivati. Praksa postaje deo studijskog programa. Student može da radi samo posao za koji se školuje. Dualno obrazovanje kreće od sledeće akademske godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dualno obrazovanje i na fakultetu: Studiranjem kroz rad brže do posla

Izvor: B92, 15.Sep.2019

Beograd -- Pored dualnog obrazovanja u srednjim školama sada se otišlo i korak dalje pa će dualno obrazovanje biti uvedeno i na fakultetima...Učenje koje podrazumeva i rad biće za studente teži i zahtevniji put, ali će akademci brže dolaziti do posla...Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete...

Nastavak na B92...

STUDIRANJE U SRBIJI VIŠE NEĆE BITI ISTO! Stigla velika promena: Studenti će lakše dolaziti do RADNOG MESTA

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Sep.2019

Nakon ovakvog vida studiranja, koje je zapravo teži način studiranja, studenti se mogu odmah zaposliti u kompanijama u kojima su boravili na učenju kroz rad..Pored dualnog obrazovanja u srednjim školama sada se otišlo i korak dalje pa će dualno obrazovanje biti uvedeno i na fakultetima. Učenje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.