Izvor: RTS, 13.Jan.2021, 22:00

Studentkinje Tamara i Jana u Norveškoj, praznici sa kolegama na srpski način

Užičanka Tamara Vidić i Požeženka Jana Prodanović, studentkinje skandinavistike na usavršavanju u Norveškoj, zbog kovida i obaveznih karantina u obe zemlje, božićni raspust provele su u internatu, sačekavši povratak drugara Norvežana sa pravoslavnom božićnom večerom. Uz podršku uprave škole spremile su hranu, sprovele sve običaje, a zbog velikog interesovanja za njihov jezik kao izborni predmet, od danas počinju i kurs srpskog jezika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Praznike nisu mogle da provedu sa svojim porodicama ali su zato praznično raspoloženje i sve srpske običaje vezane za njih, podelile sa svojim novim kolegama.

Tamara Vidić, studentkinja skandinavistike u Norveškoj kaže da je bolo izazova s obzirom da je i njoj i Jani to bio prvi put da pripremaju bilo kakvu hranu za Božić, a kamoli šest česnica i 150 baklava.
Međutim, kako kaže, sve je prošlo uspešno uz pomoć majki preko video-poziva.
"Takođe smo želele da naši norveški drugari probaju sarmu ali nismo mogli da nađemo kiseli kupus u Norveškoj, ali nam je kuhinja pomogla i napravili su pasulj, a u česnicu smo umesto kukuruza stavljali badem", ispričala je Tamara.
"Hrana je bila odična i bilo mi je jako intersantno kada smo jeli hleb u kome su bile različite stvatvari - para, grančica i badem koji imaju različita, simbolična značenja", rekao je norveški student.
"Dosta je drugačije od toga na šta sam navikao ali istovremeno ima i dosta sličnosti s nekim našim običajima", istakao je drugi student.
"Drugačiji način proslavljanja Božića, uz veoma interesantno predviđanje godine, izvlačenjem različitih stvari iz hleba, rekao je trteći anketirani student.
Obeležavanje praznika nije njihovo prvo predstavljanje u novoj sredini, jer već su imale promociju grada i zemlje iz koje dolaze.
"Već u prvih mesec dana javila se želja kod naših drugara da nauče nešto više o srpskom jeziku i o Srbiji i nas dve smo to vrlo rado prihvatile, tako da uskoro krećemo sa kursom srpskog jezika", rekla je Jana Prodanović, studentkinja skandinavistike u Norveškoj.
Uz sve fakultetske obaveze u drugom semestru, Tamatra i Jana, svoje usavršavanje nastavljaju uz još jednu, kako kažu časnu obavezu - promociju srpskog jezika, kulture i tradicije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.