Izvor: B92, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti traže zaštitu na sudu

Beograd -- Studentske organizacije saopštile danas da će na sudu tražiti zaštitu prava studenata.

Organizacije traže da studentima koji su u oktobru upisali master studije bude omogućeno prebacivanje na doktorske studije pošto im je skupštinskim tumačenjem odredbe Zakona o visokom obrazovanju diploma VII-1 izjednačena sa zvanjem mastera.

Studentima koji ove godine završavaju master studije treba priznati sve položene ispite kao prvu godinu doktorskih studija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je na konferenciji za novinare Srećko Šekeljić iz Saveza studenata Beograda. On je rekao da su univerzitet i fakulteti dužni da pod jednakim uslovima primaju diplomirane s VII-1 stepenom i studente s master diplomom na doktorske, odnosno specijalističke studije.

"Ako neki fakultet diplomcu uskrati to pravo, uslovljavajući ga polaganjem dodatnih ispita, oštećeni će moći da pokrene postupak protiv fakulteta pred nadležnim sudom", rekao je Šekeljić.

On smatra da Konferencija univerziteta Srbije treba u što kraćem roku da preinači kriterijume za zamenu diploma i da ih uskladi s tumačenjem Skupštine Srbije, dodajući da će u suprotnom studenti tražiti pokretanje postupka pred Ustavnim sudom.

Narodna Skupština Srbije donela je autentično tumačenje odredbe Zakona o visokom obrazovanju 5. novembra, posle čega je Odbor za statutarna pitanja Univerziteta u Beogradu precizirao da su studenti izjednačeni u statusu, a ne u zvanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.