Studenti su u pravu

Izvor: Politika, 11.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti su u pravu

Akademci i predstavnici ministarstava postigli dogovor o upisu godine i školarini

Svi studenti koji su dali uslov za upis naredne godine studija neće ove godine plaćati školarinu, saopšteno je juče iz Ministarstva prosvete posle sastanka predstavnika studenata, Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija. Akademci koji imaju 60 ESPB bodova moći će da pređu na budžet, dok oni koji imaju 42 i više bodova, koliko je dovoljno za upis po smanjenom kriterijumu, neće moći >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da pređu u budžetski status, ali će im ove godine biti plaćena školarina. U saopštenju se ističe „da se Ministarstvo finansija saglasilo sa ovim rešenjem i zaključilo da će se realizacija ovog predloga obezbediti preraspodelom postojećih finansijskih sredstava za 2009. godinu, bez povećanja budžeta”.

Prema podacima sa fakulteta u Srbiji, van budžetske kvote od 20 odsto ostalo je gotovo 4.500 akademaca, tačnije toliko ima samofinansirajućih studenata koji su dali uslov za upis, ali nisu ušli na rang-listu za školovanje o trošku države, koja se može proširiti za samo 20 odsto od broja budžetskih studenata.

– Najviše beogradskih studenata ostalo je van budžetske kvote, a čak 508 kolega ima 60 bodova. Ono što je problematično jeste da naši preliminarni podaci ukazuju da je broj studenata koji nisu ušli na budžet barem duplo manji od onog koji su dostavili fakulteti. Sumnjamo da su brojke lažirane, a iz Ministarstva prosvete su nam rekli da će poslati inspekciju i proveravati podatke, pa bi trebalo da do kraja godine imamo tačne brojeve. Ipak, Ministarstvo finansija imaće sredstava čak i za taj, verovatno preuveličani, broj studenata, a, kako nam je rečeno na sastanku, fakulteti koji su povećali cifre biće kažnjeni – kaže Jelena Veljić, student prodekan beogradskog Filozofskog fakulteta i jedna od učesnica jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu prosvete.

Prema njenim rečima, očekuje se da Vlada Srbije na jednoj od narednih sednica podrži rešenje koje su prihvatili akademci i predstavnici dva ministarstva.

Studenti veruju da ni preostali zahtevi zbog kojih su štrajkovali neće ostati neispunjeni. Veljićeva objašnjava da su iz Ministarstva prosvete dobili uveravanja da će fakultetima biti poslate preporuke da upisuju bezuslovno sve studente završnih godina, jer to nije protivzakonito kao što to nadležni sa visokoškolskih ustanova tvrde, kao i da prestanu da naplaćuju prenošenje bodova i počnu da vraćaju novac studentima koji su to platili. Zahtev da se prenošenje bodova ne naplaćuje i da se vrati novac akademcima uputiće upravama fakulteta i Studentski parlament. „Studenti su u pravu”, glasila je čuvena rečenica Josipa Broza Tita kojom je u Jugoslaviji okončan čuveni bunt studenata 1968. godine. Ispostavilo se da su u pravu i četiri decenije kasnije, s tim što su sada protestovali zbog uslova za upis godine i školarina.

J. Beoković

[objavljeno: 12/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.