Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti putuju po Evropi

Beč -- Posle tri dana provedena u Beču, 300 studenata krenulo na putovanje po zemljama Evropske unije. Projekat poprimio regionalni značaj.

Studenti su u ponedeljak stigli u Beč, gde je za njih Ministarstvo inostranih poslova Austrije organizovalo prijem u Diplomatskoj akademiji, a obratila im se šefica diplomatije Ursula Plasnik. Vojislav Milošević iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da se nada da će uskoro Srbija doći na "belu šengen listu" i da neće biti potrebe za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovim projektom.

"Ovaj projekat ima regionalni karakter, uz podršku Fondacije Robert Boš koja je želela da projekat proširi na zemlje gde studenti imaju iste probleme; to su Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH", kaže Milošević.

"Mislimo da ćemo ovaj projekat raditi možda još sledeće godine i zaista očekujem da će 2009. godine Srbija doći na belu šengensku listu i da će se standard građana Srbije mnogo poboljšati", istakao je on.

Organizatori smatraju da je ovaj projekat dobra promocija evropskih ideja i vrednosti, a tome svedoči i činjenica da se prethodne dve godine niko sa putovanja po Evropskoj uniji nije vratio razočaran.

Podsetimo, projekat "Putujemo u Evropu" vodi Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa austrijskom ambasadom i pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda.

Ovaj projekat je pokrenut zbog neiskustva mlade generacije u pogledu poznavanja Evrope "iz prve ruke" koji zbog viza ali i niskog standarda, uglavnom nisu imali mogućnosti da mnogo putuju izvan zemlje.

Ideja projekta je da se najboljim studentima završnih godina i apsolventima omogući da dobiju šengenske vize i besplatne Inter-rejl karte i da tako mesec dana putuju zemljama Evropske unije prema sopstvenom izboru.

Kriterijumi za prijavljivanje na konkurs su odličan uspeh na fakultetu, dužina studiranja, znanje stranog jezika, a prednost imaju kandidati koji nikada nisu putovali van Srbije.

Odabranih 300 studenata su - osim besplatnih viza i voznih karata - dobili i međunarodne studentske kartice kao i "visa" karticu sa 150 evra džeparca. Za ostale troškove snalaze se sami, a mnogima su pomogle opštine iz kojih dolaze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.