Studenti protestovali u centru grada

Izvor: Blic, 30.Mar.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti protestovali u centru grada

Oko hiljadu studenata Ekonomskog i Defektološkog fakulteta u Beogradu prošetalo je centralnim gradskim ulicama do Ministarstva prosvete, gde su predali zahtev da se hitno usvoje izmene Zakona o visokom obrazovanju. Ukoliko do 24. aprila Vlada ne ispuni njihove zahteve, najavili su radikalizaciju protesta.

- Dali smo rok do 24. aprila da nam odgovore na zahteve. Ako nam ne izađu u susret, izaći ćemo ponovo na ulice, ali nećemo biti ovako fini. Pridružiće nam se sa svih fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i bićemo mnogo radikalniji. Blokiraćemo ceo grad ako treba. Tražimo da se posle četvorogodišnjih studija stekne zvanje diplomiranog ekonomiste, odnosno diplomiranog defektologa. Oni koji se odluče za master studije, dobili bi zvanje mastera. Novi zakon bi to trebalo da reguliše i zato nam je jako važno da on bude što pre usvojen da čitava generacija ne bi ispaštala zbog nečije neažurnosti. Takođe, tražimo da nam se vrati apsolventski staž, kao i da se izjednače uslovi za prelazak sa samofinansirajućih na budžetske studije na svim fakultetima i ukinu kvote za master studije - istakla je Bobana, studentkinja Ekonomskog fakulteta.

Protest studenta podržao je dekan Ekonomskog fakulteta Marko Backović, koji je rekao da su zahtevi studenta najvećim delom opravdani.

- Trebalo bi da se odobri apsolventski staž jer ako do oktobra ne daju sve ispite, to faktički znači da do jula sledeće godine ne mogu da daju nijedan ispit, što bi im onemogućilo da dođu do diplome. Takođe, razumljivo je i da žele da sa diplomom imaju isto zvanje kao i njihove kolege koje su diplomirale pre njih - rekao je Marko Backović.

Zahtevi studenta

- hitno donošenje zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju

- da se vrati naziv diplomirani

- vraćanje apsolventskog staža

- da se promeni uslov od 54 ESP boda za upis naredne godine

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.