Studenti prava u svetskom vrhu

Izvor: Politika, 04.Apr.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti prava u svetskom vrhu

Na takmičenju koje je održano na Oksfordu, studenti beogradskog Pravnog fakulteta pobedili u konkurenciji 26 timova iz 19 zemalja

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i zvanično su u svetskom vrhu – oni su na četvrtom međunarodnom takmičenju Monroe E. Price Moot Court iz međunarodnog medijskog prava osvojili prvo mesto, kao i nagradu za najbolje pismene podneske (tužbu i odgovor na tužbu) u konkurenciji 26 timova iz 19 zemalja sveta – Amerike, Afrike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Azije i Evrope.

Naši studenti –Adriana Minović, Stefan Dragojević, Sava Pavlović, Petar Radosavljev, Nevena Krivokapić i Milica Janačković, u finalu takmičenja koje je održano na Univerzitetu Oksford, pobedili su tim američkog Univerziteta Kardozo iz Njujorka, a na putu do finala sastali su se sa timovima iz Indije, Kenije i SAD.

Trener im je bio asistent na uporednom pravu Vuk Cucić. On kaže za naš list da su studenti saznali za takmičenje putem Interneta i da su se njemu obratili za pomoć jer je i on kao student učestvovao na četiri različita takmičenja.

– Pripreme su trajale sedam meseci, tri puta nedeljno i isplatio se sav trud. Sad su im sva vrata otvorena, jer ovo je za njihovu karijeru važno kao i diploma fakulteta – kaže Cucić navodeći svoj i primer kolega koji sada rade na fakultetu i u najprestižnijim advokatskim kancelarijama.

Po njegovim rečima, ovaj uspeh je veoma važan i za Pravni fakultet, da se za njega čuje u svetskim okvirima u najboljem mogućem kontekstu, a dekan dr Mirko Vasiljević dodaje da je pobeda srpskih studenata u Oksfordu važan događaj ne samo za Pravni fakultet i univerzitetsku javnost, već i za celu Srbiju.

– Uspeh naših studenata je još veći kada se uzme u obzir da su se oni prvi put takmičili u toj disciplini, novoj u našem nastavnom planu, na tuđem terenu i na jeziku koji nije njihov maternji – ukazuje profesor Vasiljević.

Takmičenje se inače sastoji iz dve faze – pismene i usmene, a reč je o simulaciji suđenja na engleskom jeziku pred Univerzalnim sudom za ljudska prava. Studenti se nalaze kako u ulozi advokata tužioca – zaštitnika medija, tako i u ulozi advokata države – tužene za kršenje prava slobode izražavanja, osnovnog ljudskog prava garantovanog Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

„Nismo mogli ni da sanjamo da ćemo stići do finala i da ćemo pobediti tim američkog univerziteta, koji su se takmičili na maternjem jeziku, u materiji koja je njima mnogo poznatija”, rekao je student Sava Pavlović dodajući da su se na polasku nadali da se neće obrukati, a na kraju su pobedili svršene advokate.

Takmičenje je održano u organizaciji Centra za sociološko-pravne studije, Programa za uporednu analizu medijskog prava i politike u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom advokata iz oblasti medijskog prava. Sredstva za odlazak studenti su prikupili pre svega zahvaljujući podršci projekata NUNS-a i USAID – IRAX, Pravnog fakulteta i nekoliko pojedinaca uključujući i advokata Nenada Cvjetićanina.

Na Pravnom fakultetu objašnjavaju da je ovo samo jedna u nizu nagrada koje su njihovi studenti osvojili na međunarodnim takmičenjima u inostranstvu u poslednjih nekoliko godina: nedavno su se vratili sa osvojenom nagradom za najbolji debitantski tim sa međunarodnog takmičenja iz medijacije koje je održano u Parizu, dve godine zaredom osvojili su treće mesto na međunarodnom takmičenju iz investicionog prava u Bostonu i Frankfurtu, 2007. godine su osvojili treće mesto u konkurenciji 177 timova iz celog sveta na takmičenju iz međunarodnog privrednog prava i arbitražnog prava, sa kojeg se godinama vraćaju i sa nagradama za najbolje tužbe i najbolje govornike.

S. Gucijan

objavljeno: 05.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.