Studenti nezadovoljni zdravstvom

Izvor: B92, 26.Dec.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti nezadovoljni zdravstvom

Beograd -- Proteklih godina došlo je do ozbiljnog urušavanja zdravstvene zaštite studenata, kao i kršenja prava studenata na zdravstvenu zaštitu, tvrde studenti i lekari.

Oni su se, posle emisije Uvećanje B92, javili u želji da demantuju izjave predstavice Ministarstva zdravlja da je briga o zdravlju strudenata u Srbiji dobra.

Siromaštvo i tranzicija u Srbiji studiranje čine teškim i stresnim, a studenstsko zdravlje sve lošijim.

Sistematski pregledi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukazuju na porast anemije i astme, a raste i broj obolelih od dijabetesa i malignih bolesti. U Srbiji studenti upozoravaju da više nemaju ni besplatnu stomatološku zaštitu .

"Nije istina da je zdravstvena zaštita studenata dobra. Studenti koji imaju preko 26 godina i studenti koji su zaposleni ne mogu da se leče u studentskoj poliklinici. Šta je tu dobro? Studenti iz unutrašnjosti moraju da putuju pod temperaturom u svoje gradove da bi se lečili", kaže potpredsednik Studentske unije Srbije Saša Mihajlović.

"Izjava koju su dali ljudi iz Ministarstva da savetovališta u poliklinici i dalje postoje, ipak nije tačna. Naime jedino savetovalište koje postoji je savetovalište za prevenciju HIV-a, a u prethodne 3 godine, 9 savetovališta je ipak ukinuto i nije u funkciji što bi trebalo da bude", smatra PR Studentske unije Beograd Marko Grnčarski.

Od siromaštva i stresa loše je i mentalno zdravlje, a sve su češći i psihosomatski problemi, pa lekari upozoravaju da treba povećati dostupnost zdravstvene usluge.

"Teškoće pri disanju, pri varenju, teškoće uspavljivanja, remećenje ritma sna i budnosti, gubitak apetita, povećan apetit, bolovi u različitim delovima tela, sve to mogu, naravno ne moraju, ali mogu biti i tzv. psihosomatski simptomi, koji ukazuju na somatski, telesni odgovor osobe na jednu psihološki vrlo stresnu i za nju hronično iscrpljujuću situaciju", objašnjava psiholog Mirjana Vuković.

I lekari upozoravaju da je protekle tri godine u Studentskoj poliklinici ugašeno čak 9 konsultativnih savetovališta, a obustavljen i rad hirurških intervencija u odlično opremljenim salama stacionara.

Urušavanje stručnog rada u ovoj ustanovi,finansijski gubici, narušavanje međuljudskih odnosa i mobing počinju, kako tvrde, dovođenjem na čelo ustanove direktorke Libije Dimitrijević, za koju smatraju da je nestručna. Tvrde da su o svemu više puta obaveštavali ministarstvo zdravlja ali da odgovora nije bilo

"Smatram da su savetovališta jako važna. Imao sam jako veliki problem. Otišao sam u Dom zdravlja. Čekao sam od ujutro do navečer. Dobio sam nestručan odgovor i nestručnu pomoć. Dali su mi uput za jednu drugu ustanovu u kojoj su mi rekli da moram ili platiti ili čekati", kaže jedan od studenata.

Ukinuto je i savetovalište za astmu kroz koje je prošlo 8 hiljada studenata, a kupljeni aparat spirometar dve godine stoji neiskorišten. Za savetovališni rad dodatno je dve godine školovana lekarka.

"Ja sam se u međuvremenu obraćala na silne adrese, pa sam tako uputila pismo članovima našeg stručnog saveta, članovima UO, direktorki da nam obrazloži razloge zbog kojih ovo savetovalište ne postoji. U jednom trenutku, obratila sam se i tadašnjoj gradskoj sekretarki za zdravstvo, koja mi je jedina odgovorila da to nije ipak u njihovoj nadležnosti več u nadležnosti Ministarstva zdravlja", navodi Snežana Stojanović Ristić, spec. opšte medicine i mr. pulmologije.

I dok se, kako tvrde lekari, iz Studentske poliklinike otpušta više lekara i saradnika, neredovno isplaćuje plata stomatološkoj službi, ukidaju konsultativna i onemogućava otvaranje preventivnih savetovališta, aktuelna direktorka u Zavod zapošljava dizajnerku kostimografa i za istu osobu u zdravstvenoj ustanovi, sistematizuje novo posebno radno mesto.

Lekari tvrde da je Ministarstvo zdravlja i o ovome obavešteno ali da nije reagovalo. O svemu ovome direktorka studentske poliklinike Libija Dimitrijević nije želela da govori za B92

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Studenti nezadovoljni zdravstvom

Izvor: Studiram.com, 27.Dec.2010, 10:54

Proteklih godina došlo je do ozbiljnog urušavanja zdravstvene zaštite studenata, kao i kršenja prava studenata na zdravstvenu zaštitu, tvrde studenti i lekari. ..Oni su se, posle emisije Uvećanje B92, javili u želji da demantuju izjave predstavice Ministarstva zdravlja da je briga o zdravlju strudenata...

Nastavak na Studiram.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.