Izvor: Blic, 24.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti neće da idu kući

Studenti neće da idu kući

BEOGRAD Studenti Arhitektonskog fakuleta odlučili su na jučerašnjem zboru da, zbog celokupne situacije u zemlji i represije režima, stupe u štrajk i pozvali kolege svih tehničkih fakulteta da zajedno s njima ne napuštaju zgradu sve do petka, za kada je zakazan veliki protestni skup na Platou ispred Filozofskog. Kada su oko 12 sati pokušali da se pridruže zboru studenata Elektrotehničkog fakulteta koji se održavao ispred zgrade, obezbeđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je zaključalo vrata i zabranilo i izlazak sa fakulteta. Posle pola sata dovikivanja, studenti koji su bili zaključani provalili su vrata i pozvali ostale da uđu u zgradu gde se održao zajednički zbor kojem je prisustvovalo više od 1.000 akademaca.

Studenti su ušli u zgradu pevajući: 'Spasi Srbiju i ubi se Slobodane', kada je došlo i do manje tuče između studenata i obezbeđenja fakulteta.

Predstavnici Studentske unije, Studentske federacije, 'Generacije 21' i Narodnog pokreta 'Otpor' pozvali su prisutne da pruže otpor režimu i da se pojave u što većem broju u petak na Platou.

'Više nas nego njih. Imamo deset prstiju, pamet u glavama i imamo pesnicu', poručili su predstavnici studentskih organizacija.

Po završetku zbora par stotina studenata je izašlo na Bulevar kralja Aleksandra i u znak protesta zbog prebijanja i hapšenja svojih kolega zaustavilo saobraćaj, a zatim se uputilo do Pravnog da bi pozvali kolege s tog fakulteta da im se pridruže u protestu. Da bi izbegli incidente studenti su se zadržali ispred Pravnog fakulteta samo desetak minuta.

Demokratska stranka pozvala je sve građane da pomognu studentima koji su odlučili da ostanu na fakultetu do petka i donesu im hranu i ćebad. A. Ć.

Dekan Pravnog izbacuje profesore

BEOGRAD Nakon profesora Slavoljuba Marjanovića, broj profesora ETF kojima je dekan Vlada Teodosić zabranio ulaz u zgradu fakulteta juče se značajno povećao. Tako je tokom jučerašnjeg dana obezbeđenje onemogućilo ulaz u zgradu bivšem dekanu ETF profesoru Borivoju Laziću, Dejanu Živkoviću, Dušanu Velaševiću, Vladani Lipar i Jovanu Radunoviću, koji je juče trebalo da održi predavanja.

Obezbeđenje nam je samo reklo da po dekanovom naređenju ne možemo da uđemo, a sam dekan je bio zauzet da nas primi. Jedino što smo od njega dobili, bilo je rešenje o unapređenju Miloša Labana u zvanje redovnog profesora, koje nam je poslao na uvid, a koje je, potpisao ministar za više i visoko obrazovanje Jevrem Janjić. To je prvi put u istoriji ETF da neko ko je proveo svega dve godine na fakultetu bude imenovan za redovnog profesora. Od '70. godine držimo se propisa da tek posle pet godina kao vanredni profesor i još jedne godine, nakon reizbora, profesor može biti unapređen u redovnog kaže za 'Blic' profesor Borivoje Lazić, dodajući da je grupa kojoj je onemogućen ulaz u zgradu na poleđini rešenja o Labanovom unapređenju napisalo 'To će kratko trajati' i vratilo ga dekanu. K.P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.