Studenti na praznik podsećaju na probleme

Izvor: RTS, 04.Apr.2019, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti na praznik podsećaju na probleme

Beogradski akademci obeležavaju Dan studenata, u znak sećanja na velike demonstracije 4. aprila 1936, kada je u protestu, zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović. Nadležni poručuju - cilj je da se obezbedi veći broj stipendija, da cena studija bude niža, ali i da mladi ostanu u zemlji.
Danas je dan kada studenti obeležavaju svoj praznik, ali i podsećaju na višegodišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << probleme.

"Studentima u ovom trenutku najviše nedostaje perspektiva. Smatram da su za naše standarde školarine skupe u odnosu na ono što studenti mogu da priušte", navode studenti.
A treba im, kažu, i više stipendija i kredita.
"Najveći problem, što se tiče isplate studentskih kredita i stipendija, jeste ti što prve isplate budu tek u februaru, martu. Dakle, student mora ceo prvi semestar da izdrži bez tih primanja", kaže Danilo Potparić, student prorektor.
Na bolje uslove studenti će još morati da čekaju. U toku je javna rasprava o dva nova zakona - Zakon o dualnom modelu studiranja i Zakon o studenskom organizovanju.
"Intenzivno smo pokrenuli aktivnosti na izradi Strategije visokog obrazovanja, gde smo studente postavili u centar svih onih aktivnosti koje će da omoguće kreiranje jednog okruženja koje će da pospeši kvalitet obrazovanja i ono što student dobija tokom školovanja, a s druge strane, unapređenje standarda studenskog života", kaže prof. Viktor Nedović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.
Na fakultetima u Srbiji je oko 250 hiljada akademaca. Od toga, trećina studira na Beogradskom univerzitetu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.