Izvor: Blic, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti krive rektore

Rektorski kolegijum, u kojem sedi 14 rektora sa svih državnih i privatnih univerziteta u Srbiji, nije juce hteo da se izjasni o studentskim zahtevima koji se ticu primene autenticnog tumacenja zakona o izjednacavanju diplomiranih i mastera. Oni, kako su rekli, moraju prvo da dobiju mišljenje svojih senata. Rektori nisu hteli ni da iznesu svoje licno mišljenje o ovom pitanju. Predstavnici studenata kažu da oni tako kupuju vreme i prebacuju odgovornost na druge.

- Rektori o studentskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahtevima i primeni novih zakonskih odredbi u praksi treba da se izjasne najkasnije do 7. decembra. Oni sada nece da govore u svoje ime, bez odluka svojih senata, nastavno-naucnih veca fakulteta i dekana. Posle toga Rektorski kolegijum treba da da predlog Skupštini Konferencije univerziteta Srbije i da to bude jedinstveni stav univerzitetske zajednice. Mi smo dužni da obavestimo Ministarstvo prosvete šta je stav srpske akademske zajednice. To od nas traži ministar prosvete i cela akademska zajednica - rekao je juce Branko Kovacevic, rektor Univerziteta u Beogradu i predsedavajuci Konferencije univerziteta Srbije.

Predstavnici studentskih organizacija, koji su juce prisustvovali sednici Rektorskog kolegijuma kažu da se Skupština prošle nedelje izjasnila o autenticnom tumacenju clana 127. Zakona o visokom obrazovanju i da to pod hitno mora da uradi i univerzitetska zajednica.

- Ovim tumacenjem nedvosmisleno se potvrduje da se svi koji imaju VII1 stepen strucne spreme moraju izjednaciti sa onima koji ce sticati zvanje mastera. Ono što sledi je što pravicnija primena zakonske regulative u praksi - kaže Jelena Ivancevic iz Studentske unije Srbije.

Akademci zahtevaju i da se diplomcima omoguci direktan upis na doktorske studije pod istim uslovima koji važe za mastere. Studenti zahtevaju i da fakulteti vrate novac svima koji su ove godine upisali master.

- Uvidom u pojedinacne konkurse na raznim fakultetima uvideli smo da diplomiranima nije dozvoljeno da konkurišu na doktorske studije.Zato od vas tražimo da u što kracem roku ponovo raspišete konkurse za doktorske studije i da promenite uslove upisa kako bi i diplomirani mogli da konkurišu od jednakim uslovima kao i masteri.

Srecko Šekeljic iz Saveza studenata Beograda rekao je da je odlaganje donošenja odluke ipak "cisto gubljenje vremena".

- Molim vas da ne dolazimo u situaciju da ovim pitanjima razgovaramo na sudu - rekao je Šekeljic.

Na to su rektori odgovorili da studenti moraju razumeti probleme i zatražili su njih "da imaju strpljenja i daju im još malo vremena". v. nedeljković

Razgovori s ministrom

Ministar Lončar rekao u razgovoru sa predstavnicima svih studentskih organizacija, da su studentski zahtevi realni i da se čeka odluka univerzitetske zajednice.

Studenti traže da Ministrastvo prosvete propiše jednoobrazno uverenje kojim se potvrđuje da je diploma stečena prema ranijim propisima ekvivalentna master diplomi. Fakulteti, kažu studenti, treba da izdaju uverenje bez ikakve nadoknade, uz simboličnu taksu. Ministar prosvete je, kažu studenti, ocenio da su njihovi zahtevi realni, ali da će u cilju poštovanja autonomije univerziteta sačekati stav univerzitetske zajednice, koji mora biti donet u što kraćem roku.

U slučaju da njihovom odlukom bude ugrožen zakon i njegovo autentičn, rekao je ministar Lončar, država će odmah reagovati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.