Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti imaju sve slabije znanje

Generacije studenata koje dolaze na fakultete imaju sve slabije znanje, što ukazuje da je potrebno uraditi ozbiljnu reformu osnovnog i srednjeg obrazovanja u Srbiji. Bez toga nema ni reforme visokog obrazovanja - čulo se juče na javnoj debati „Reforma visokog obrazovanja - analiza dosadašnjih rezultata" koju je organizovao Centar za obrazovne politike.

- To vam je kao kada zidate kuću a imate loše temelje. Često na svom fakultetu čujem da mi nastavnici kažu: „Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << možemo imati bolju prolaznost jer imamo loše studente." Ali mi smo školovali te nastavnike koji predaju našim studentima, dajte da vidimo gde je problem. Zakon o visokom obrazovanju je rogobatan i ovo što se dešava sa lošom prolaznošću studenata bilo je potpuno očekivano. Bilo je nerealno očekivati da nešto može da se uradi za godinu dana - rekla je prof. dr Desanka Radunović sa Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Srbijanka Turajlić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, naglasila je da je ključna stvar u reformi visokog obrazovanja izmena postojećeg zakona.

- Kada kritikujemo, skloni smo da govorimo kao da mi nemamo ništa s tim, a imamo. Deo odgovornosti snose i mediji. Kada su stigli poražavajući rezultati PISA testa, ta tema je sve zanimala tri dana. Potom su na nju svi zaboravili - rekla je Slobodanka Turajlić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.