Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti: Protest i protivmere

Beograd -- Rektor Univerziteta u Beogradu kaže da će studenti arhitekture u štrajku biti disciplinski kažnjeni ako ne obustave blokadu.

Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević je rekao da neće dozvoliti da manjina studenata Arhitekture maltretira većinu od 80 odsto i da će, ukoliko bude neophodno, nastava biti organizovana u zgradama Mašinskog i Tehnološkog fakulteta. Inače, ministar prosvete juče je prihvatio većinu zahteva studenata, ali oni nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prestali sa protestom.

Dekan Filozofskog Fakulteta Aleksandar Kovačević očekuje da popodne štrajk počne i na tom fakultetu jer, kako je naveo, organizatori svih štrajkova na Univerzitetu nisu studenti već organizacija pod nazivom "Anarhosindikalna inicijativa".

Kovačević tvrdi da su članovi te organizacije bili organizatori štrajka koji u novembru prošle godine bio pokrenut na Filozofskom fakultetu.

Studenti arhitekture, koji su u štrajku, juče su razgovarali sa ministrom prosvete Slobodanom Vuksanovićem. Potom je saopšteno da je usvojen njihov zahtev da se školarina smanji sa 240.000 na 160.000 dinara.

Vuksanovićne zna za nove zahteve

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović izjavio je da je postignut dogovor o svim zahtevima koji su mu predstavili studenti Arhitektonskog fakulteta koji štrajkuju i naveo da mu novi zahtevi nisu poznati.

"Kada mi novi zahtevi budu predstavljeni, spreman sam da primim studente i razgovaram sa njima", kazao je Vuksanović agenciji Beta.

Vuksanović je rekao da su studenti pred njim potpisali izjavu za javnost u kojoj piše da su zadovoljni postignutim dogovorom. "Čak su me pozvali i da zajedno proslavimo prestanak štrajka, što sam oberučke prihvatio", kazao je Vuksanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.