Studenti Filološkog fakulteta: Sramota bi nas bilo da odustanemo posle govora profesorke

Izvor: BKTV News, 12.Jul.2013, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti Filološkog fakulteta: Sramota bi nas bilo da odustanemo posle govora profesorke

Predavanja profesorke Rajne Dragićević slična su nekom dobrom pozorišnom komadu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Iznad svega, profesorka je dobar čovek i učila nas je da budemo ljudi. Nakon njenog govora, nema smisla odustati, priča za „Blic” Mlađan Njagojević, apsolvent Filološkog fakulteta u Beogradu.
- Na njenim predavanjima na momente smo se osećali kao da studiramo na nekom prestižnom univerzitetu – Oksfordu ili Kembridžu. Nikada neću zaboraviti poslednje predavanje koje je održala našoj generaciji. Rekla je: “Hoću da sada svi zatvorite oči, udahnete duboko… i izdahnete kada diplomirate. Vi ste studenti, i vi morate stići sve da uradite: i da učite, i da se zabavljate, i da izlazite i da se družite… da tražite ono što vam pripada, nemojte biti pasivni! Vi ste ono najvrednije što Srbija ima – priseća se Njagojević.
Isti entuzijazam mogao se osetiti i među onima koji tek upisuju studije. Ispred Filološkog fakulteta, gde je i juče trajao upisa brucoša, nije se mogao naći onaj ko nije oduševljen čuvenim govorom.
- Govor je izvanredan. Većina profesora je nezainteresovana, nemaju inicijativu, a treba da pokreću učenike. Želim da jednog dana budem kao profesorka Dragićević i da motivišem studente kao što je ona sada nas – priča Petar Mitrović, koji je upisao engleski jezik, koji, kao i većina studenata, smatra da bi ga posle govora bilo sramota da odustane.
Nekima je govor bio potvrda da nisu pogrešili u izboru studija.
- Veoma je emotivan govor, a profesorka je jedna od retkih koja nam je na pravi način pokazala kako treba da se borimo protiv malograđanštine – kaže Nađa Jovićević, brucoš na italijanskom.
Kao što je posle kraha sa malom maturom eskaliralo nakupljeno nezadovoljstvo među prosvetarima, tako je i nakon govora profesorke Dragićević odjednom počeo da se rađa optimizam.
- Govor je jedna od najboljih lekcija koje nam je održala. Da nije kraj školske godine, pročitala bih govor i svojim učenicima – kaže Jelena Kručičanin, profesorka u Trećoj beogradskoj gimnaziji i bivša studentkinja legendarne profesorke.
Izvor: Blic
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.