Štrudli zaštititi geografsko poreklo

Izvor: Politika, 23.Avg.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrudli zaštititi geografsko poreklo

Stručnjaci Instituta „Tamiš” u potrazi za najboljom pšenicom za brašno kojim će se mesiti „dolovačka štrudla“

Pančevo – Ako su Slovenci bili brži, pa ajvar zaštitili kao svoj proizvod, sva je prilika da se to neće desiti i sa banatskom štrudlom. Da uskoro bude tako sve od sebe daju članice Udruženja žena „Dolovke“, a pridružili su im se stručnjaci pančevačkog Instituta „Tamiš“ i Turistička organizacija ovog grada. – Sve je počelo pre tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine kada mi je u pohode došla grupa žena iz Dolova. Predstavile su se kao članice Udruženja „Dolovke“, požalivši se da, eto, već deset godina učestvuju u organizaciji dolovačke „Štrudlijade“, koju su one osmislile, a sada pokušavaju da im preotmu organizaciju manifestacije. Posavetovala sam ih da ime manifestacije zaštite. Tako su i učinile, a onda je sve krenulo brzo. Žene iz Dolova pokazale su entuzijazam kakav nije viđen među organizatorima brojnih seoskih manifestacija oko Pančeva – kaže za „Politiku“ Zorana Vladu, direktor pančevačke Turističke organizacije.

Samo je pitanje vremena kada će Udruženje „Dolovke“, koje okuplja pedesetak žena, registrovati dolovačku štrudlu sa zaštićenim geografskim poreklom. Vladimir Filipović, stručnjak Instituta „Tamiš“, kaže da se uveliko radi na pronalaženju sorte pšenice koja bi bila najbolja za proizvodnju štrudle. Istražuju se trenutno svojstva nekih „starih“ sorti žita. Najbolje brašno za dolovačku štrudlu, koje bi potom bilo zaštićeno i proizvodilo se samo za ove namene, po mišljenju stručnjaka, moglo bi biti proizvedeno 2014. godine.

„Dolovke“ su ovih dana u holu zgrade gradske uprave u Pančevu predstavile i svoj novi posao. Predstavile su dvadesetak „domaćica“, „kuvarica“, ili „nazidnjača“, kako ih ko već zove, rukom rađenih ukrasa koji su nekada krasili kuhinje naših baka. Kako se god nekome učinilo, reč je o ozbiljnom projektu, koji je materijalno, na konkursu za oživljavanje starih zanata, kako kaže Dragana Marić, potpredsednica „Dolovki“, podržao i Sekretarijat za privredu Izvršnog veća Vojvodine. U Turističkoj organizaciji Pančeva kažu da prodaja ovih suvenira odlično ide i da se dobar posao tek očekuje.

Po redu 13. „Dolovačka štrudlijada“ održava se ove godine 1. septembra, a žene Dolova već su obišle pola Srbije, predstavljajući kolač koji, kažu, mese najbolje na svetu. Smislom za organizaciju, dobar posao, a uz vešto vođen marketing, grupa dolovačkih žena upustila se u ono što su moćniji i bolje opremljeniji propustili da učine.

Miodrag Šašić

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.