Stručnjaci „lome koplja” oko kvaliteta udžbenika

Izvor: Politika, Tanjug, 12.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci „lome koplja” oko kvaliteta udžbenika

Učenici, nastavnici i privatni izdavači u utorak očekaju odluku Nacionalnog prosvetnog saveta o standardima kvaliteta školskih knjiga

Po kakvim standardima će se ubuduće pisati školski udžbenici u Srbiji trebalo bi da bude poznato na sledećoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) koja je zakazana za utorak. Stručnjaci okupljeni u ovom telu pokušaće da izađu iz trenutne pat pozicije zbog koje s jedne strane trpe đaci koji uče iz nekvalitetnih i zastarelih udžbenika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a s druge privatni izdavači za koje je tržište zbog trenutnih zakonskih rešenja praktično zatvoreno.

Naime, uz žestoka osporavanja, članovi NPS-a krajem januara vratili su na doradu predlog standarda kvaliteta udžbenika koji je pripremio Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, a u paketu je odložen i predlog plana udžbenika.

Pojedini članovi NPS-a smatraju da bi najbolje rešenje bilo da se uz određene korekcije prihvati ovaj dokument, s tim da se važenje ovih standarda oroči na godinu dana i da se formira komisija koja će pratiti i procenjivati kvalitet udžbenika. Po mišljenju drugih, nikakve ispravke ovog dokumenta nisu moguće – stvari u ovoj oblasti treba urediti kako treba na duže staze, a valjan dokument već postoji – izradili su ga još 2004. godine stručnjaci Instituta za psihologiju i Obrazovnog foruma.

– Ja sam pokušala da pomirim suprotstavljena gledišta jer, kao matematičar, smatram da je bolje uraditi prvi korak, možda i nesavršen, pa potom otklanjati probleme koje uočimo, nego stajati i čekati idealno rešenje do koje je pitanje da li će ikada doći. Privatni izdavači imaju opravdane primedbe, a osim toga nemamo nijedan udžbenik za osmi razred po novom planu i programu. Dakle, moj predlog je da krenemo da radimo kako bi početkom marta mogao da se raspiše konkurs – objašnjava za naš list profesor dr Desanka Radunović, predsednica NPS-a.

Doktor Ana Pešikan, viša naučna saradnica Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, kaže s druge strane da ne treba izmišljati ništa novo, već postoji projekat koji je nastao u vreme Gaše Kneževića i iza kojeg je 20 godina rada domaćih i međunarodnih eksperata. Na osnovu ovog projekta je nastala i knjiga „Vodič za dobar udžbenik” koja je dobila Oktobarsku nagradu grada Beograda 2008. godine.

– Ne mogu da glasam za nešto što je jako loše i što može da ima dugoročne posledice po obrazovanje a, s druge strane, ni privatni izdavači ne bi smeli da budu ugroženi zbog neke pravne norme. Predloženi dokument neće moći da ispuni svoju osnovnu namenu – da se postave obavezni minimalni kriterijumi koje bi svaki udžbenik pre nego što se pojavi na tržištu trebalo da ispuni. Standardi bi trebalo da doprinesu da se ne pojavljuju udžbenici s materijalnim greškama, sa stereotipima, jezički problematični, nedovoljno logički organizovani" Udžbenik stiže do 70.000, 80.000 dece u generaciji, što znači da je glupost koja je napisana umnožena 80.000 puta i potrošen papir za to mnogo košta – ističe profesorka Pešikan i dodaje: „Sve imamo, samo treba izvaditi odgovarajuća rešenja”.

Ona objašnjava da postoje standardi koji se odnose na sadržaj određenog udžbenika, na didaktičko oblikovanje, jezik udžbenika, elektronska izdanja udžbenika, oni koji se odnose na ceo udžbenički komplet i posebno koji se odnose na osnovnu knjigu za učenike. Važno je urediti i tehnička pitanja, kao što je kvalitet papira jer se dešavaju apsurdne situacije da je, recimo, papir tako visokog kvaliteta da mu to narušava didaktičku upotrebu. Ako papir, na primer, previše sija, možete čitati tekst samo pod određenim uglom, nekada se ne može pisati, podvlačiti po njemu, što narušava principe učenja i zahteve za rad na tekstu.

„Kvalitetan papir je, po pravilu, teži, pa su knjige za početne razrede deci preteške za nošenje. Standardi uređuju i ponašanje na tržištu i omogućavaju fer-plej, važe podjednako za sve izdavače, pomažu značajno pri njihovoj akreditaciji i objektivnoj proceni rukopisa. Nemojmo zaboraviti da je tržište udžbenika jedino polje u obrazovanju koje donosi novac”, dodaje dr Pešikan.

I privatni izdavači se slažu da će, ako se donesu loši standardi, to uticati loše i po njih, ali i na generacije koje se obrazuju, međutim, dodaju da je činjenica da je za njih tržište potpuno zatvoreno. Zato se na prošloj sednici NPS-a Gordana Knežević-Orlić, direktorka Izdavačke kuće „Klet”, založila da se usvoje standardi čija bi se primena pratila i analizirala, kako bi se u narednih godinu dana doneo novi, još kvalitetniji pravilnik o standardima.

Da li će i kakva odluka biti doneta, biće poznati u utorak.

-----------------------------------------------------------

Inicijativa direktora škola nezakonita

Pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov ocenio je juče kao nezakonitu inicijativu Društva direktora škola, koji predlažu da čelnici u školskim ustanovama ostanu na funkciji do kraja karijere. „To nigde nisam video, niti može biti po zakonu”, rekao je Popov u izjavi Tanjugu i naglasio da, međutim, niko ne sprečava direktore da za taj položaj budu birani bezbroj puta, kroz reizbor.

On je ocenio da ne možete nikoga postaviti za direktora narednih 20 godina, i istakao da možda nije loše da direktori traže tako nešto, da bi skrenuli pažnju na sebe, jer na primer imaju loše plate. „Mi smo spremni da se i to poveća, ali, naravno, uz povećane kompetencije samih direktora”, rekao je Popov na otvaranju Prvog međunarodnog simpozijuma za direktore osnovnih škola, u organizaciji Izdavačke kuće „Klet”.

On je naveo da ne zna da je neko nakon prestanka funkcije direktora škole ostao bez posla, jer pored ostalog, postoji aktiv direktora i zna se gde ima slobodno mesto. „Uostalom, direktori moraju biti svesni i takve mogućnosti”, rekao je pomoćnik ministra prosvete.

Sandra Gucijan

[objavljeno: 13/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.