Stroži zakon o bezbednosti u saobraćaju

Izvor: RTS, 31.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stroži zakon o bezbednosti u saobraćaju

Vlada Srbije razmatraće sledeće sedmice Nacrt zakona o bezbednosti u saobraćaju, a potom će ga dostaviti Skupštini Srbije. Novi zakon biće mnogo stroži i represivniji. Po broju saobraćajnih nesreća, Srbija se svrstava u "srednje rizične zemlje" u odnosu na okruženje i zemlje EU.

Pomoćnik ministra za infrastrukturu Dragan Jovanović najavio je da će Vlada Srbije sledeće sedmice razmatrati Nacrt zakona o bezbednosti u saobraćaju, a potom će ga dostaviti Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije,

Jovanović je na skupu o bezbednosti u saobraćaju, rekao da će taj Nacrt zakona, koji su zajedno izradili ministarstva unutrašnjih poslova i infrastrukture, narednog utorka biti dostavljen Vladi koja će ga razmatrati na sednici 9. aprila.

"Ovaj zakon je mnogo stroži i represivniji, ali smo se svi saglasili da će on postići osnovni cilj, smanjenje saobraćajnih nesreća i poginulih", poručio je Jovanović.

Novi zakon smanjuje dozvoljenu brzinu u naseljenim mestima sa 60 na 50 kilometara na čas, predviđa zabranu upotrebe mobilnih telefona i antiradarskih uređaja u kolima i obavezno posedovanje svetlobojnog prsluka i upotrebu farova danju.

Nasilnička vožnja

Pomoćnik ministra je istakao i da se uvodi kategorija "nasilničke vožnje", prolazak kroz crveno svetlo više puta, neobaziranje na pešake, ekstremno prekoračenje brzine i preticanje kolone vozila.

Zakonom su predviđene oštrije kazne za vozače pod dejstvom alkohola, pa će vozač kod koga se pronađe preko dva promila alkohola u krvi automatski biti kažnjen sa najmanje 15 dana zatvora.

Dozvoljena količina alkohola u krvi vozača biće 0,3, umesto sadašnjih 0,5.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Branimir Miletić je saopštio podatak da u saobraćajnim nesrećama u Srbiji gine 120 ljudi na milion stanovnika, što je rezultat koji Srbiju svrstava u "srednje rizične zemlje" u odnosu na okruženje i zemlje EU.

"U Hrvatskoj, koja ima mnogo manje stanovnika, u proseku pogine 150 lica na milion stanovnika", rekao je Miletić.

Miletić je naveo i statističke podatke, prema kojima se u Srbiji saobraćajne nesreće sa poginulima dešavaju najčešće nedeljom, najkritičniji period je između 17 i 18 časova, najčešće stradaju lica iznad 65 godina starosti a alkohol i neprilagođena brzina su najčešći uzroci udesa.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Branimir Miletić rekao je da je potrebno promeniti i "svest učesnika u saobraćaju" kada je reč o bezbednosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.