Stroži uslovi za hranitelje

Izvor: Politika, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stroži uslovi za hranitelje

U Srbiji trenutno postoji 3.515 hraniteljskih porodica u kojima je 4.770 mladih

Zahvaljujući novim zakonskim propisima hraniteljstvom više neće moći da se bave oni koji nemaju stabilne prihode za izdržavanje porodice, odnosno one osobe kojima hraniteljstvo predstavlja primarni izvor prihoda i koje nemaju adekvatan stambeni prostor za dete. Prema rečima Dobrile Grujić, direktorke Centra za porodični smeštaj dece i omladine, briga o deci koja u svom životnom iskustvu imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dramatične epizode zanemarivanja i zlostavljanja, zahteva poseban angažman hranitelja i ako oni nemaju kapacitet i uslove da odgovore na složene potrebe mališana, dobijaju negativno mišljenje stručnjaka. To znači da je samo prošle godine između 35 i 40 odsto kandidata za hranitelje dobilo negativnu ocenu Centra za porodični smeštaj, a među njima se nalaze i one porodice koje nisu imale stabilne prihode.

Dobrila Grujić, međutim, ne krije zadovoljstvo zbog činjenice da se broj hraniteljskih porodica stalno povećava i da je samo u toku prethodne godine čak 110 porodica u Beogradu steklo status hranitelja. Zahvaljujući intenzivnoj medijskoj kampanji Ministarstva za rad i socijalnu politiku, u odnosu na 2004. godinu broj hranitelja u Srbiji je – utrostručen!

„Prema podacima Centra za porodični smeštaj dece, u Srbiji trenutno postoji 3.515 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno 4.770 dece i mladih do 26 godina, a u ovom momentu oko 270 mališana sa smetnjama u razvoju čeka ljude dobre volje koji su odlučili da budu njihovi hranitelji. Broj dece kojima je urgentno potreban smeštaj u hraniteljskim porodicama uvek je veći od broja osoba koje žele da za svojom porodičnom trpezom naprave mesta za još jedan tanjir, a naš Centar uskoro počinje sa realizacijom urgentnog i specijalizovanog hraniteljstva, namenjenog onim mališanima koje treba izmestiti iz akutne problematične situacije u porodici, odnosno deci sa posebnim potrebama”, najavljuje direktorka ovog centra.

Prema rečima naše sagovornice, najveći broj hraniteljskih porodica živi u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Loznici, Šapcu, Beloj Crkvi, Somboru i Pančevu, a statistički grafikoni govore da se u svim mestima u Srbiji povećava broj hranitelja, što omogućava smeštaj dece u sredini porekla. Naša sagovornica dodaje da se u ustanovama socijalne zaštite trostruko smanjio broj mališana od kako se razvilo hraniteljstvo. Međutim, podaci govore da se relativno mali broj osoba odlučuje da budu hranitelji dece sa smetnjama u razvoju, jer ona predstavljaju pedagoški izazov, iako ohrabruje podatak da 15 odsto mališana na hraniteljstvu čine – deca sa posebnim potrebama.

„Iako su se hraniteljstvom decenijama bavile domaćice koje su živele u ruralnim sredinama i u prigradskim opštinama, za porodični smeštaj dece danas se sve više opredeljuju ljudi koji su obrazovani, zaposleni ili sa radnim iskustvom, žive u gradu, imaju roditeljsko iskustvo i za koje je hraniteljstvo poseban izazov. Prepoznajući značaj podrške hraniteljskim porodicama, država je pre godinu dana formirala Centar za porodični smeštaj, koji ima zadatak da razvija i unapređuje hraniteljstvo u Srbiji”, zaključuje Dobrila Grujić.

Katarina Đorđević

-----------------------------------------------------------

Novčane naknade

U ovom trenutku materijalna naknada za hraniteljstvo iznosi 16.470 dinara mesečno, a ako dete ide u školu od države dobija i mesečni džeparac u iznosu od 2.414 dinara. Ako dete ima kombinovane smetnje u razvoju, ova naknada se uvećava i do 50 odsto, a ako zaostaje u intelektualnom razvoju – onda se uvećava do visine iznosa tuđe nege. Uz to, hranitelji za rad mesečno dobijaju 10.262 dinara za jedno dete na smeštaju, odnosno 6.315 dinara po detetu ako imaju više dece na smeštaju. Hranitelji ostvaruju i pravo na naknadu za doprinos za invalidsko penziono osiguranje, kao i zdravstvenu zaštitu za hranitelja i članove njegove porodice – ako nisu osigurani po drugom osnovu.

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.