Strože kazne čuvaju živote

Izvor: BKTV News, 17.Jan.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strože kazne čuvaju živote

Početak godine na našim drumovima odneo je 18 života. Najviše stradaju mladi sa malim vozačkim iskustvom. Očigledno je da za ordeđene saobraćajne prekršaje moramo imati strože kazne, kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Osamnaest osoba pogunulo je na putevima u Srbiji od početka godine. Da li će još jedna izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja uspeti nešto da promeni?
U saobraćaju je prošle godine poginulo 643 osobe što je 37 manje nego 2012. Brine >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << to što najviše stradaju mladi od 20 do 30 godina sa malim vozačkim iskustvom.
Najčešći uzroci stradnja su velika brzina i vožnja pod dejstvom alkohola. Česte kontrole za samo dva sata otkriju po 100 pijanih vozača u jednom gradu. Njih 30 odsto odmah bude upućeno na trežnjenje.
Vladimir Rebic iz MUP-a Srbije kaže da postoje gradovi u republici gde se vozači mnogo češće u jutranjim časovima zatiču za volanom pod dejstvom alkohola.
“Dok se na primer u Beogradu vozači mnogo češće nalaze za upravljačem u takvom stanju u večernjim satima, recimo u Užicu isključivo u jutranjim satima imamo alkoholisane vozače, što znači da su navike vozača u Srbiji različite”, naveo je Rebac.
Nadležni kažu da jedino sistemske mere mogu da reše pitanje bahatih i pijanih vozača.
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da ukoliko pijani vozač bude uhvaćen on treba odmah da bude sproveden kod sudije za prekršaje, da mu se odmah odredi kazna i da se ona sprovede bez čekanja.
“Ukoliko neko bude uhvaćen dva puta u toku godine njemu treba da se izrekne odmah zatvorska kazna, a ukoliko to ponovi i treći put treba da mu se oduzme motorno vozilo bez obzira ko je vlasnik”, rekao je Okanović.
U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da ove godine slede zakonske promene i donošenje strategije za razvoj saobraćaja do 2020.
Stojadin Jovanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja rekao je da je očigledno da za ordeđene saobraćajne prekršaje moramo imati strože kazne.
“S druge strane profesionalne vozače još nismo uveli u sistem poboljšanja i unapređenja znanja ali i u svim ostalim segmnentima na primer u putevima ima mesta za nova zakonska rešenja”, kaže Jovanović.
Koliko naši vozači poštuju izrečene kazne govori i primer jednog vozača, koji se raspitivao o uslovima za ponovno polaganje vozačkog, jer je izgubio dozvolu sa 18 kaznenih poena.
Kada mu je rečeno šta je sve potrebno, on je ljubazno zamolio da ponovo pozove, pošto vozi i ne može da zapiše šta mu je izdiktirano.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.