Izvor: RTS, 27.Jun.2021, 20:22

Strelci nisu uspeli da odbrane rod od nevremna, šteta se tek procenjuje

Koliku je štetu proteklih dana napravio grad tek se procenjuje. U zapadnoj Srbiji voćari tvrde da će rod maline biti 40 odsto manji. Šteta bi bila znatno veća da protivgradna odbrana nije ispalila, više stotina raketa.
Dan nakon što je grad opustošio Erčege u ivanjičkom kraju, voćari još ne mogu u potpunosti da sagledaju razmere štete. Sa takvim gradonosnim oblakom i padavinom od dvadeset minuta prvi put su se suočili.

Ivanjički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << strelci su ispalili oko 140 raketa, i tako umanjili štetu i na području Arilja, gde su štetu pretrpele tri mesne zajednice.
Predsednik opštine Arilje Predrag Maslar kaže da je u proteklih nekoliko dana na području opštine dejstvovano sa oko 220 raketa, samo u subotu sa 82 rakete".
Strelci u topličkom kraju nisu uspeli da odbrane rod od nevremna.
"Što se tiče dejstva, dejstvovali su izuzetno efikasno, ali mislim da su zakasnili za jedno desetak, dvadeset minuta", smatra Jugoslav Azdejković iz Đurevaca.
Da ne bi zavisio od efikasnosti sitema ili procene štete od osiguranja Miro Rajković iz Prilika odlučio je da uloži u protivgradni top na gas, i sam njime brani oko 70 hektara.
"Jonizacija molekula mu ne da se pravi plus minus, nego se pravi minus minus, ili plus plus, tako da nema ni grmljavine, nema ni grada. Uglavnom ove godine mi nije ništa diralo, pucao sam dva, tri puta," ističe Rajković.
Taj sistem protivgradne odbrane video je da se koristi u Evropi, ne samo za poljoprivredu, već i za muzičke događaje.
Ipak, reč je o skupoj investiciji, pa većina poljoprivrednika polaže nadu u protivgradne strelce i osiguranje. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.