Strazbur vraća otpuštene u MUP

Izvor: Danas, 13.Jun.2016, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strazbur vraća otpuštene u MUP

Beograd - Policajci koji su otpušteni zbog toga što je protiv njih podneta krivična prijava, a nisu vraćeni na posao iako je sud ustanovio da su nevini, ovih dana mogli su da pročitaju po njih povoljne vesti.

 Presuda Milojević i drugi protiv Srbije, koju je početkom ove godine doneo Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je objavljena u Službenom glasniku, čime je postala sastavni deo našeg pravnog sistema. Na taj način, policajci koji su izgubili posao mogu ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da pokrenu parnične postupke i upravne sporove, s tim što će sudovi sada biti obavezni da poštuju pravne principe koje su sudije Evropskog suda za ljudska prava definisali prilikom odlučivanja u ovom predmetu.

Evropski sud za ljudska prava je 12. januara ove godine objavio presudu u predmetu Milojević i drugi protiv Srbije u kojem je doneo odluku u korist podnosioca tužbe. Sud je zaključio da je Ivanu Milojeviću, prvom podnosiocu predstavke, i Miodragu Radosavljeviću, drugom podnosiocu predstavke, povređeno pravo na pravično suđenje i pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života. Sud je odlučio da je trećem podnosiocu predstavke Petru Veličkoviću, samo povređeno pravo na pravično suđenje. Kako na ovu odluku nije bilo žalbe ona je 12. maja postala pravosnažna.

Ovaj slučaj su pokrenula trojica policajaca koja su otpuštena iz MUP-a nakon što je protiv njih pokrenut krivični postupak. I iako su sva trojica pravosnažnim sudskim odlukama oslobođeni krivice, oni nisu vraćeni na posao.

Podnosioci su Ivan Milojević i Miodrag Radosavljević iz Ćuprije i Petar Veličković iz Niša. Prva dvojica su optužena za zloupotrebu službenog položaja izvršenu 2004. godine, a treći za nedozvoljeno držanje oružja i municije u 1999. godini.

Oni su otpušteni na osnovu tada važećeg Zakona o unutrašnjim poslovima kojim je propisano da će policijskom službeniku prestati radni odnos u slučaju pravosnažne osude izrečene u krivičnom postupku za određena krivična dela.

Podnosioci predstavke Evropskom sudu su pre toga pokušali da svoja prava zaštite pred domaćim sudovima. Ti napori su okončani 2007. godine, kada je Vrhovni sud odlučio da im je radni odnos prestao na zakonit način, smatrajući da su oslobađajuća presuda i odluka u disciplinskom postupku irelevantne.

Podsetimo, Danas je već pisao o slučaju policajaca koji su na nezakonit način otpušteni. NJihov broj je teško utvrditi ali se procenjuje da ih je u ovom trenutku oko 200. Posle brojnih protesta ispred Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, ministar Nebojša Stefanović je oformio radnu grupu koja će se baviti slučajem otpuštenih policajaca. Ipak, iako je od tada prošlo više od godinu dana, još uvek nije poznato koliko policajaca je vraćeno u radni odnos.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.