Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strazbur: Građanin protiv SCG

Beograd, Strazbur -- Oko 1.000 građana Srbije i Crne Gore podnelo je žalbe protiv državne zajednice sudu za ljudska prava u Strazburu.

Tek sada, kada je izabran i počeo sa radom zastupnik države pred ovim sudom, moguće je da se u Strazburu pokrenu postupci utvrđivanja da li su prava građana ugrožena. Slavoljub Carić izabran je na konkursu od 11 prijavljenih kandidata, a da bi kancelarija predstavnika SCG bila kompletna, potrebno je da se izabere i njegov zamenik koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti predložen iz Crne Gore, i još pet administrativnih radnika.

Žalbe građana Srbije i Crne Gore sudu u Strazburu mogu se podeliti u četiri velike grupe i odnose se na visinu kazne i uslove u zatvorima, staru deviznu štednju, povraćaj nezakonito oduzete imovine i dužine trajanje sudskih postupaka, kaže zastupnik države pred ovim sudom Slavoljub Carić: "Predstavke za nas, kao državu, još ne znače da je nastao slučaj, jer sud treba da razmotri predstavku i ukoliko nađe da postoje eventualne indicije da je učinjena povreda, onda se sud obraća nama kao državi i postavlja određena pitanja."

Do sada je prihvaćeno pet predstavki građana Srbije i Crne Gore, a preduslov da sud u Strazburu uzme u razmatranje žalbu građana je da su iscrpljena sva pravna sredstva pred domaćim sudovima. Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić kaže da uloga zastupnika nije samo da štiti državu, već da štiti pravdu: "Tamo gde postoji evidentno kršenje ljudskih prava, gde je evidentno da je neki naš građanin oštećen od neke državne institucije, mi nećemo po svaku cenu braniti državu. Nastojaćemo da se postigne prijateljsko poravnanje da žrtva bude obeštećena".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.